Pamětní medaile 20. výročí Revolučních ozbrojených sil

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pamětní medaile 20. výročí Revolučních ozbrojených sil
Medalla Conmemorativa XX Aniversario de las Fuerzas Armadas Revolucionarias
Uděluje

Kubánská republika
Typ pamětní medaile
Založeno 23. listopadu 1976
Stát KubaKuba Kuba
Způsobilost občané Kuby i cizí státní příslušníci
Uděluje se za účast na internacionalistických aktivitách, za rozvoj obrany Kuby či za podporu kubánské revoluce
Status nadále neudílena
Třídy 1
Související Pamětní medaile 30. výročí Revolučních ozbrojených sil
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Pamětní medaile 20. výročí Revolučních ozbrojených sil (španělsky: Medalla Conmemorativa XX Aniversario de las Fuerzas Armadas Revolucionarias) byla pamětní medaile Kubánské republiky. Vytvořena byla na památku 20 let od založení rebelské armády, která byla předchůdkyní Revolučních ozbrojených sil.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Medaile byla založena zákonem č. 1314 ze dne 23. listopadu 1976. Status vyznamenání byl změněn zákonným nařízením č. 9 ze dne 29. listopadu 1977, které omezilo možnost jejího udělení..[1] Ratifikována byla i zákonem č. 30 ze dne 10. prosince 1979.[2]

Medaile byla udílena vojákům, dělníkům a studentům za účast na internacionalistických aktivitách a/nebo za zásluhy o rozvoj obrany Kuby. Udílena byla také předním světovým osobnostem, které nepřetržitě vyjadřovaly solidaritu s kubánskou revolucí.[3]

V roce 1986 byla nahrazena Pamětní medailí 30. výročí Revolučních ozbrojených sil.

Popis medaile[editovat | editovat zdroj]

Medaile kulatého tvaru je vyrobena ze žlutého kovu. Na přední straně je vyobrazena jachta Granma plující po moři. Na této lodi připlula skupina Kubánců k pobřeží Kuby s cílem připravit povstání. Na lodi vlaje barevně smaltovaná kubánská vlajka. Na pozadí je motiv pohoří. Nad pohořím jsou dvě data 1956 a 1976. Na zadní straně je státní znak Kuby. Při okraji je nápis REPÚBLICA DE CUBA • FUERZAS ARMADAS REVOLUCIONARIAS.

Stuha se skládá z prostředního pruhu olivově zelené barvy, který je z obou stran lemován úzkými bílými proužky, na které na obou stranách navazují pruhy červené a černé barvy. Na stuze je položena spona XX ze žlutého kovu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Medalla Conmemorativa XX Aniversario de las Fuerzas Armadas Revolucionarias na španělské Wikipedii.

  1. Arista-Salado, Maikel (2010). «Índice Cronológico Legislativo». Condecoraciones cubanas. Teoría e historia. Trafford. s. 344. ISBN 978-1-4269-4427-7
  2. Condecoraciones otorgadas por el Estado Cubano. Presidencia de Cuba [online]. [cit. 2023-07-29]. Dostupné online. (španělsky) 
  3. Condecoraciones de Cuba - CubaMilitar. www.cubamilitar.org [online]. [cit. 2020-06-25]. Dostupné online. 
  4. ODM of Cuba: Commemorative Medal for the 20th Anniversary of the Revolutionary Armed Forces. www.medals.org.uk [online]. [cit. 2020-06-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]