Pašman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Pašman (rozcestník).
Pašman
Vesnice Pašman, pohled k pevnině
Vesnice Pašman, pohled k pevnině
Pašman
Pašman
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
• ŽupaZadarská
Topografie
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pašman je ostrov u pobřeží DalmácieJaderském moři, jižně od Zadaru. Na ostrově žije asi 3500 obyvatel, kteří se živí zemědělstvím, rybolovem a turistickým ruchem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klášter Tkon

Ostrov je asi 21 km dlouhý a až 4,1 km široký a leží souběžně s pobřežím, od něhož je oddělen asi 4 km širokým Pašmanským kanálem. Obydlena je severovýchodní plochá část ostrova, přivrácená k pobřeží, kdežto opačná strana je skalnatá a pustá. Na ostrově jsou dvě opčiny. V opčině Pašman na severozápadním pobřeží žije asi 2700 obyvatel. Opčina Tkon na jihovýchodě ostrova je spojena přívozem s protilehlým přístavem Biograd na Moru. Všechny obce spojuje silnice, která na severozápadě pokračuje přes most na sousední ostrov Ugljan.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ostrov byl osídlen už ve starověku, od roku 1050 patřil k biskupství v Biogradu, od roku 1126 k zadarskému arcibiskupství. Za benátských a tureckých vpádů sloužil jako útočiště obyvatel z pevniny a nebyl nikdy dobyt.

Na kopci Čokovac u obce Tkon je benediktinský klášter svatých Kosmy a Damiána, založený roku 1059, odkud ve 14. století přišli chorvatští mniši do kláštera Na SlovanechPraze.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]