Pařížanka (freska)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pařížanka
Rok vznikukolem 1400 př. n. l.
Technikafreska
UmístěníIraklijské archeologické muzeum, Kréta

Pařížanka, známá též jako La Parisienne, je část fresky ženy, která zřejmě zdobila stěnu svatyně ve vznešeném patře paláce v Knóssu. Toto jméno jí dal její objevitel Arthur Evans, jemuž freska připomínala pařížskou ženu z konce 19. století. Posvátný uzel, který má postava na šíji, naznačuje, že by mohlo jít o kněžku, či dokonce o bohyni.

Tento zlomek fresky mladé ženy datovaný do pozdně mínojského období, asi 1450–1350/1300 př. n. l., patří k nejznámějším výtvarným památkám mínojského umění.[1] Žena s namalovanými rudými rty, velkýma očima, výrazným nosem a vlnitými vlasy, jež jí spadají do čela, vyjadřuje energii a přirozenost mínojského umění. Je oblečena do přepychového kněžského oděvu a na krku má posvátný uzel. Je zosobněním přirozeného pohybu a harmonie.

Zlomek byl součástí velké fresky nazývané Skládací sedátko.[1] Žena je na takovém sedátku usazena a spolu s ostatními ženami a muži přijímá posvátný kylix.[1]

Při archeologickém výzkumu mínojských paláců, pohřebišť a sídlišť bylo nalezeno množství předmětů spojených se zkrášlováním. V palácích v Knóssu, Kató Zakros a v Pylu existovaly zřejmě prostory určené ke zkrášlování. Tyto předměty se používaly během celého období trvání egejské civilizace. Mínojské dámy jejich pomocí zvýrazňovaly červeň svých rtů a bílou barvu svých tváří. Autor fresky pomocí černé barvy zdůraznil tvar ženiných očí, zatímco její rty zvýraznil červenou „rtěnkou“.

V současné době je freska umístěna v Iraklijském archeologickém muzeu na Krétě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku La Parisienne (fresco) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]