Půlnoční slunce (seriál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Půlnoční slunce
Logo ve francouzštině
Logo ve francouzštině
Základní informace
Původní názevMidnattssol
Jour polaire
Žánrthriller
Formátseriál
ScénářMåns Mårlind
Björn Stein
HrajíLeïla Bekhti
Gustaf Hammarsten
Jakob Hultcrantz Hansson
Richard Ulfsäter
Pelle Heikkilä
Göran Forsmark
Země původuŠvédskoŠvédsko Švédsko
FrancieFrancie Francie
Jazykyšvédština
francouzština
angličtina
Počet řad1
Počet dílů8
Obvyklá délka52–55 min.
Produkce a štáb
LokaceLaponsko
Paříž
KameraErik Sohlström
HudbaNathaniel Méchaly
StřihKristofer Nordin
Håkan Karlsson
Björn Stein
DistributorHulu
Premiérové vysílání
StaniceSVT1
Canal+
Formát obrazu16 : 9
Vysíláno23. října 2017 11. prosince 2017
Půlnoční slunce na ČSFD, SZ, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Půlnoční slunce (švédsky Midnattssol, francouzsky Jour polaire) je švédsko-francouzský kriminální seriál z roku 2016, ve kterém dvojice detektivů za polárním kruhem pátrá po vícenásobném vrahovi.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Ve Švédsku je na odlehlém místě poblíž hornického města Kiruna ležícím až za polárním kruhem brutálním způsobem zavražděn muž – byl přivázán na list helikoptéry. Vyšetřováním se zjistí, že se jedná o francouzského občana. Z Paříže je proto povolána policistka Kahina Zadi, aby se podílela na vyšetřování.

Mezitím je objevena další mrtvola – pilot helikoptéry Gambo, který byl roztrhán vlky. Kahina také musí řešit osobní problémy v rámci své rodiny, kdy se u ní znenadání objeví její syn Nadji, kterého po porodu vychovávala její matka. Také má problémy zvyknout si na polární den. Švédský prokurátor Rutger Burlin pověřený vyšetřováním náhle zemře a případ převezme jeho kolega Anders Harnesk. Pitva prokáže, že Burlin byl otráven.

V městečku se na veřejných místech objeví vytištěná jména obětí s čísly a policie objeví třetí tělo muže, který byl umučen. Zdá se, že vrah postupuje podle seznamu, který obsahuje 22 jmen. Vraždy spojuje událost, která se odehrála před deseti lety, ale vyšetřovatelé nevědí, k čemu konkrétně došlo. Kahinu následně kontaktuje muž, který pracuje pro francouzské tajné služby a žádá veškeré informace o případu. Kahina se dostává do konfliktu s místním drogovým dealerem a navíc se za ní vydá do Švédska autostopem i její syn Nadji.

Anders řeší také problém, jak své dceři říct, že je gay a že udržuje poměr s pilotem helikoptéry Thorem. Vyšetřování vede k bývalým zaměstnancům vědeckého střediska Nordic Space Center, které spolupracovalo s Francií na tajných úkolech, a také k těžební společnosti, která zaměstnává většinu obyvatel města v dole na železnou rudu. Na místech činu jsou nalézány odkazy na tradiční kulturu místních Laponců, což ovšem může být i falešná stopa. Mezitím umírají další osoby a policie netuší, kdo všechno je ještě na seznamu.

Vrahem je Eddie Geatki, bratr zastřelené Sámky Eveliny, která se dozvěděla tajemství skupiny dvaceti dvou místních osob. Členové skupiny pomohli za úplatu uskladnit použitý uran v dole, ilegálně dovezený z Francie. Evelin o tom napsala báseň a podle jednotlivých veršů pak Eddie zaranžoval scény vražd. Záchranit se podařilo pouze těhotnou Jenny Ann. Sám Eddie si naplánoval smrt při zatopení v dole, s patnácti členy skupiny.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

představitelé hlavních rolí
Leïla Bekhti Kahina Zadi
Gustaf Hammarsten Anders Harnesk
Peter Stormare Rutger Burlin
Jakob Hultcrantz Hansson Thorndahl
Olivier Gourmet Alain Gruard
Denis Lavant Pierre Carnot
Richard Ulfsäter Thor
Oscar Skagerberg Kristoffer Hanki
Karolina Furberg Jessika Harnesk
Jessica Grabowsky Jenny Ann
Editha Domingo Mabée
Malin Persson Linnea
Anna Azcárate Kajsa Burlin
Pelle Heikkilä Marko Helsing
Albin Grenholm Kimmo Rotå
Göran Forsmark Sparen Anderson
Rodolphe Congé Benoît
Iggy Malmborg Eddie Geatki
Jeremy Corallo Nadji Zadi
Philippe du Janerand Éric Tardieu
Maxida Märak Evelina Geatki

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]