Přímělkov (nová tvrz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nová přímělkovská tvrz
Štít nové tvrze
Štít nové tvrze
Základní informace
Výstavbakolem r. 1464
Přestavbapřed r. 1550
Stavebníkneznámý
Další majitelépáni z Jemničky nebo Brtničtí z Valdštejna
Současný majitelsoukromý vlastník
Poloha
AdresaPřímělkov 35, Brtnice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Přímělkov (nová tvrz)
Přímělkov (nová tvrz)
Přímělkov (nová tvrz), Česko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nová přímělkovská tvrz stojí v obci Přímělkov v okrese Jihlava, nad autobusovou zastávkou Brtnice, Přímělkov, I a Přímělkovským rybníkem, při odbočce ke zřícenině hradu Rokštejn.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tvrz byla postavena pány z Valdštejna někdy okolo roku 1464. Vyloučena ovšem není ani možnost, že s výstavbou započali již po roce 1437 páni z Jemničky. Jediná přímá zmínka pochází z roku 1547. V roce 1566 se hospodářský dvůr v Přímělkově stal součástí brtnického panství a tvrz sloužila jako hospodářská budova, takže při vkladu do zemských desek v roce 1584 už není tvrz zmiňována. Celý hospodářský dvůr o rozloze 127 ha v majetku Collaltů byl za první pozemkové reformy rozparcelován drobným přídělcům.[1]

Budova tvrze dosud stojí v jihozápadní části obce u cesty na Střížov, jižně od rybníka.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vystavěna byla při dvoře na západě obce. Jedná se o pozdně gotickou patrovou kamennou budovu o půdorysu obdélníka se štíty. Západní konec vystupující z obrysu tvrze má rozměry 8 x 6 m a pravděpodobně se jedná o zbytek věže. Ostění východního okna pochází nejspíš z 1. poloviny 16. století. Podoba opevnění není známá.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historický místopis Moravy a Slezska v letech 1848-1960: Okresy Jihlava, Nové Město na Moravě, Tišnov, Velké Meziříčí, Profil 1966, s. 79.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]