Pískovna Štít

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Pískovna Pamětník)
Pískovna Štít
Pískovna Štít
Pískovna Štít
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresHradec Králové
ObecKlamoš
pískovna Štít
pískovna Štít
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozlohav roce 2018 činila 62 ha
Max. hloubkamax 6 m
Ostatní
Typzatopená pískovna
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pískovna Štít také pískovna Pamětník je tvořena třemi na sebe navazujícími jezery (pískovnami), nacházejícími se mezi obcemi Pamětník a Štít asi 4 km jižně od města Chlumec nad Cidlinou v borovém lese. Průměrná hloubka je 2 až 4 m. Při západním břehu největšího jezera I. se nachází Přírodní památka Pamětník, která je od břehu jezera oddělena cca 50m pásem lesa, tvořeného zejména borovicí.

Celková výměra vodních ploch v roce 2018 činila 62 ha (44,4 ha, 10 ha a 7,6 ha). Těžba písku v roce 2018 probíhá pouze na největším jezeře na cca 1/10 obvodu břehových partií. Písek zde těží firma BEST a.s. a těžební záměr počítá s aktivní těžbou do roku 2049 s cílovou rozlohou dobývacího prostoru 101,7 ha.

Jezera jsou využívána pro sportovní rybolov s možností kempování po obvodu jezera a v létě i pro koupání. Revír je bohatě zarybněn především kapry (včetně kusů trofejních velikostí) a také dravými rybami. V místě funguje po dobu prodeje povolenek i prodej drobných rybářských potřeb (neživé nástrahy, návnady). V letní sezóně je v provozu také prodejna občerstvení. Nedaleko revíru (cca l km) se nachází restaurace.

Jezera jsou regionální tahovou zastávkou vodních a na vodu vázaných ptačích druhů, pokud nezamrznou i jejich zimoviště.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]