Operace Neptunovo kopí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Operace Neptunovo kopí
konflikt: Válka proti terorismu
Bin Ládinovo útočiště v pákistánském Abottábádu
Bin Ládinovo útočiště v pákistánském Abottábádu

Trvání2. května 2011
MístoAbottábád, Pákistán
Souřadnice
VýsledekZabití Usámy bin Ládina
Strany
Síla
79 příslušníků komanda
1 pes
5 helikoptér
4 muži
5 žen
13 dětí
Ztráty
1 helikoptéra zničena
nikdo nezraněn
4 muži a 1 žena zabiti

17 osob zajato


Některá data mohou pocházet z datové položky.

Operace Neptunovo kopí (anglicky Operation Neptune Spear) byla zvláštní vojenská operace, jejímž cílem bylo zneškodnění Usámy bin Ládina, zakladatele a prvního vůdce islamistické militantní skupiny al-Káida. Bin Ládin byl zabit v Pákistánu dne 2. května 2011 krátce po jedné hodině ráno (20:00 UTC, 22:00 SELČ; 1. května)

Průběh[editovat | editovat zdroj]

Operace byla provedena jednotkou amerického námořnictva Navy SEALs Naval Special Warfare Development Group (známé také jako DEVGRU nebo SEAL Team 6) v rámci rozsáhlé operace vedené CIA, přičemž koordinátorem jednotek speciálních misí zapojených do zásahu bylo Joint Special Operations Command, obecně známé jako JSOC. Kromě SEAL Teamu 6 se operace účastnily jednotky spadající pod JSOC, mezi něž patřil 160. letecký pluk speciálních operací (výsadkový) - známý také jako „Night Stalkers“ - a operativci z divize speciálních činností CIA, která se rekrutuje převážně z bývalých jednotek speciálních misí JSOC. Operace ukončila téměř desetileté pátrání po bin Ládinovi pro jeho podíl na útocích na Spojené státy z 11. září.

Zátah na bin Ládinův komplex v pákistánském Abbottábádu byl zahájen z Afghánistánu. Komando bylo přepraveno do bin Ládinova komplexu helikoptérami Black Hawk, zde proniklo do budovy, kde v druhém nadzemním podlaží narazilo na Usámu bin Ládna. Ten byl následně zabit, a jednotky opustily komplex i s jeho tělem. Američtí vojenští představitelé později uvedli, že po zátahu americké síly převezly bin Ládinovo tělo do Afghánistánu k identifikaci a poté ho v souladu s islámskou tradicí pohřbily do moře do 24 hodin po jeho smrti.

Následky[editovat | editovat zdroj]

Al-Káida potvrdila smrt 6. května příspěvky na militantních internetových stránkách a slíbila pomstu za zabití. Další pákistánské militantní skupiny, včetně Tahrík-e Tálibán-e Pákistán, slíbily odvetu USA a Pákistánu za to, že operaci nezabránily. Útok podpořilo více než 90% americké veřejnosti, uvítala jej OSN, NATO, Evropská unie a řada vlád, ale ostatní, včetně dvou třetin pákistánské veřejnosti, jej odsoudili. Právní a etické aspekty zabití, jako například to, že nebyl zajat živý, přestože nebyl ozbrojen, byly zpochybňovány jinými, včetně Amnesty International. Kontroverzní bylo také rozhodnutí nezveřejnit žádné fotografické nebo DNA důkazy bin Ládinovy smrti.

Po zabití pákistánský premiér Júsaf Ráza Gillání vytvořil komisi pod vedením vyššího soudce Džaveda Iqbála, která měla vyšetřit okolnosti útoku. 8. července 2013 unikla do Al-Džazíry výsledná zpráva Abbottábádské komise, která odhalila „kolektivní selhání“ pákistánských státních vojenských a zpravodajských orgánů, jež umožnilo bin Ládinovi skrývat se v Pákistánu devět let.

V rozhovoru v roce 2019 pákistánský premiér Imran Chán prohlásil, že pákistánská rozvědka dovedla CIA k Usámovi bin Ládinovi.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BERGEN, Peter. Manhunt: The Ten-Year Search for Bin Laden – from 9/11 to Abbottabad. [s.l.]: Crown, 2012. ISBN 978-0-307-95557-9. S. 384. 
  • BOWDEN, Mark. The Finish: The Killing of Osama Bin Laden. [s.l.]: Atlantic Monthly Press, 2012. ISBN 978-0-8021-2034-2. 
  • HERSH, Seymour M. The Killing of Osama Bin Laden. [s.l.]: Verso, 2016. ISBN 978-1-78478-439-3. 
  • PORTER, Gareth. Exclusive Investigation: The Truth Behind the Official Story of Finding Bin Laden [online]. May 3, 2012 [cit. 2012-05-05]. Dostupné online. 
  • SCHMINDLE, Nicholas. Getting Bin Laden [online]. August 8, 2011 [cit. 2012-05-06]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]