Opatství Fontgombault

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Opatství Fontgombard)
opatství Fontgombault
Lokalita
StátFrancieFrancie Francie
MístoFontgombault
Souřadnice
Map
Základní informace
ŘádŘád svatého Benedikta
Založení1091
Mateřský klášterOpatství svatého Petra
Odkazy
Kód památkyPA00097347
Webabbaye-fontgombault.fr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Opatství Fontgombault [fongombó] je benediktinský klášter ve Francii, v departementu Indre, asi 50 km východně od Poitiers a na břehu řeky Creuse. Klášter s kostelem Panny Marie byl založen roku 1091, vybudován v románském slohu a díky své odlehlé poloze je dobře zachován.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Klášter založil roku 1091 Pierre de l'Étoile (Petrus a Stella) jako Gombaldův pramen (lat. Fons Gombaldi). Roku 1569, za náboženských válek, jej zpustošili kalvinisté a teprve koncem 17. století byl znovu osídlen, roku 1741 předán řádu lazaristů a za Velké francouzské revoluce opět zpustošen. Roku 1849 jej osídlili a opravili trapisté, kteří museli po roce 1905 na základě proticírkevních zákonů Francii opustit. Roku 1948 jej opravili a osídlili benediktinští mniši z kláštera v Solesmes, který je znám pěstováním gregoriánského chorálu. Opatství Fongembault patří k tradicionalistické kongregaci kláštera v Solesmes a má největší počet řeholníků, takže od roku 1948 mohlo založit další tři dceřiné kláštery ve Francii a jeden v USA. V opatství se slouží mše pouze podle starého ritu - Tridentská mše (forma extraordinaria).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Opatský kostel Panny Marie je kamenná románská trojlodní bazilika s příčnou lodí a nízkou zvonicí nad křížením. Loď, dlouhá 80 m a 17 m vysoká, je zaklenuta křížovou klenbou a vyniká stylovou čistotou a jemností zpracování sochařských detailů a hlavic.

Seznam opatů[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků abbaye Notre-Dame de Fontgombault na francouzské Wikipedii a Abtei Fontgombault na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]