Olšina (Železné hory)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olšina
Soutěska mezi Olšinou (vlevo) a Bučinou
Soutěska mezi Olšinou (vlevo) a Bučinou

Vrchol559 m n. m.
Prominence11 m
Izolace0,3 km
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříŽelezné hory / Sečská vrchovina / Nasavrcká vrchovina
Souřadnice
Olšina
Olšina
PovodíChrudimka
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olšina je vrchol v České republice ležící v Železných horách. Je vysoký 559 metrů nad mořem.[1]

Geomorfologické zařazení[editovat | editovat zdroj]

Vrch Olšina náleží do geomorfologické oblasti Českomoravská vrchovina, celku Železné hory, podcelku Sečská vrchovina a okrsku Nasavrcká vrchovina[2].

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Olšina se nachází asi dva kilometry jižně od města Seče na pravém břehu stejnojmenné vodní nádrže. Z pohledu od nádrže se jedná o výrazně vystupující vrch s prudkými svahy. Severozápadně od vrcholu se nachází k hladině mírněji klesající hřeben, který s protějším vrchem Bučina vytváří úzké hrdlo. Na východní straně je naopak od sousedních bezejmenných vrcholů oddělen velmi mělkým sedlem.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Vrch spadá do povodí Chrudimky, která jeho západní stranu ve formě vodní nádrže obtéká. Zajímavostí je, že pod svahem Olšiny se nachází tzv. náčepní loket, ve kterém došlo k tzv. pirátství vodních toků. Řeka Chrudimka zde dříve neměnila směr, tekla dále k severozápadu a nakonec byla pravým přítokem Doubravy. Její tok ale byl stržen jiným vodním tokem, jehož pramen proerodoval až k původnímu toku Chrudimky a odvedl jej do dnešního řečiště směřujícímu na východ ke Slatiňanům.

Vegetace a zástavba[editovat | editovat zdroj]

Vrch se nachází na území CHKO Železné hory. Kromě jižního svahu, kam zasahuje zástavba vesnice Ústupky, je celý vrch souvisle zalesněn. Podhorské suťové lesy, reliktní bory a acidofilní bikové bučiny jsou chráněny v rámci přírodní rezervace Oheb zahrnující i severní svah Olšiny. V prostoru vrcholu se žádné stavby nenacházejí.

Přístup k vrcholu[editovat | editovat zdroj]

Východně v nevelké vzdálenosti od vrcholu je vedena po lesní cestě modře značená trasa KČT 1915 spojující Ústupky s hradem Oheb. Z ní v sedle odbočuje neznačená pěšina vedoucí západním směrem přímo na vrchol.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní mapa ČR 1 : 25 000 [online]. Zeměměřický úřad [cit. 2021-12-09]. Dostupné online. 
  2. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6))