Obilićev venac

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obilićev venac
Umístění
StátSrbskoSrbsko Srbsko
MěstoBělehrad
Poloha
Historie
Pojmenováno poMiloš Obilić
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obilićev venac (srbsky Обилићев венац) je ulice v samém historickém středu srbské metropole Bělehradu. Dnes pěší zóna o celkové délce cca 370 metrů spojuje hlavní bělehradskou ulici Knez Mihailova a Náměstí republiky s ulicí Cara Lazara na sávském svahu města. Pojmenována je po Miloši Obilićovi a tento název se historicky neměnil.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla v prostoru bývalého městského opevnění.[1][2] Během období turecké nadvlády se zde nacházela Ibrahim-begova mešita (později přestavěná na kostel a nakonec roku 1867 zcela zbořena). Během rakouské okpuace Srbska v první polovině 18. století zde podle západního projektu vznikla kasárna.

Současnou podobu získala ulice v roce 1872 po přestavbě města podle projektu Emilijana Josimoviće. Tehdy také obdržela svůj dnešní název.[3] Většina místních budov byla postavena do druhé světové války.[4]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

  • Z ulice je zcela vyloučena automobilová doprava. Povrch je vydlážděn a doplněn stromy.

Významné objekty[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BEOGRADSKE PRIČE: Kako je nekada izgledao Obilićev venac. Novosti [online]. [cit. 2024-01-17]. Dostupné online. (srbsky) 
  2. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 249. (srbochorvatština) 
  3. Kako su beogradske ulice dobijale imena. Telegraf [online]. [cit. 2024-01-16]. Dostupné online. (srbsky) 
  4. Svi venci Beograda. 011info.com [online]. [cit. 2024-01-16]. Dostupné online. (srbsky)