Ibrahim-begova mešita (Bělehrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ibrahim-begova mešita (Bělehrad)
Poloha
AdresaBělehrad, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ibrahim-begova mešita (srbsky Ибрахим бегова џамија, turecky İbahim Bey Camii) byla jedna z hlavních mešit v Bělehradě v období turecké nadvlády i po ní. Nedochovala se do současné doby.

Mešita byla postavena v druhé polovině 16. století, nejspíše v 70. nebo 80. letech. Nacházela se na rohu dnešních ulic Knez Mihailova a Obilićev venac, na místě bývalého obchodního domu (Knez Mihailova 5). Původně byla součástí rozsáhlejšího komplexu, do kterého spadaly i veřejné lázně (hamam), islámská škola (medresa) a zájezdní hostinec (han/karavanseraj). Nedaleko ní se nacházelo pohřebiště.[1] Na dnešní třídě Knez Mihailova se nacházelo za turecké vlády celkem pět mešit.[2] Mešita zanikla v souvislosti s přestavbou Bělehradu podle plánu urbanisty Emilijana Josimoviće z 60. let 19. století. Tehdy došlo k napřímení řady ulic v centru města, navíc se turecké obyvatelstvo bylo nuceno již dříve vystěhovat a potřeba tak velkého svatostánku pro tuto komunitu věřících již nebyla potřebná.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ANTONIĆ, Zdravko; TASIĆ, Nikola; DRAGANČIĆ, Nikola. Istorija Beograda. Bělehrad: Balkanološki institut SANU – Draganić, 1995. ISBN 86-7179-021-5. S. 104. (srbochorvatština) 
  2. Кнез Михајлова улица 1913. године – видео. rasen.rs [online]. [cit. 2024-02-08]. Dostupné online. (srbsky)