Obchodní centrum Ir Jamim

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obchodní centrum Ir Jamim
Interiér obchodního centra
Interiér obchodního centra
Účel stavby

obchodní centrum

Základní informace
Výstavba? – 2011
Poloha
AdresaIr Jamim, Netanja, IzraelIzrael Izrael
Souřadnice
Map
Další informace
Webhttps://www.iryamim-mall.co.il/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obchodní centrum Ir Jamim (hebrejsky קניון עיר ימים‎) je obchodní centrum ve čtvrti Ir Jamim na jihu Netanji. Jedná se o největší obchodní centrum v Netanji a jedno z největších v oblasti Šaronské planiny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obchodní centrum postavily společnosti Šikun u-binuj a Azorim. Několik měsíců po otevření se společnost Šikun u-binuj chystala prodat svůj podíl v obchodním centru společnosti Azrieli Group, ale nakonec k dohodě nedošlo.[1] Také společnost Azorim se v červenci 2012 pokoušela prodat svůj podíl v obchodním centru, ale ani tato jednání nakonec neuspěla.[2]

V roce 2018 bylo postaveno rozšiřující křídlo obchodního centra, do kterého bylo investováno 200 milionů nových izraelských šekelů. Nové křídlo bylo pro veřejnost otevřeno v září 2018.[3] Rozšiřující křídlo bylo postaveno na úkor nadzemního parkoviště, které se nacházelo u vchodu do obchodního centra od jeho otevření. Jako kompenzace za ztrátu parkovacích míst, která se nacházela u jižního vchodu do obchodního centra, bylo v podzemním parkovišti, které bylo v roce 2010 vybudováno jako dvoupatrové, vybudováno další parkovací podlaží nad stávající úrovní. Spolu s rozšířením byla postavena věž, která obsahuje 12 kancelářských pater přiléhajících k obchodnímu centru.

S jeho otevřením se v obchodním centru otevřelo mnoho značkových obchodů, restaurací, kaváren, bowlingových drah a bankovních poboček.

Plány do budoucna[editovat | editovat zdroj]

Společnost Šikun u-binuj má zájem postavit v sousedství obchodního centra další kancelářskou věž, která bude mít asi 40 pater, ale tento záměr vyvolává námitky obyvatel kvůli dopravním zácpám, které věž vytvoří.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku קניון עיר ימים na hebrejské Wikipedii.

  1. התפוצצה רכישת קניון עיר ימים ע"י קבוצת עזריאלי. Globes [online]. 2012-01-08 [cit. 2022-07-27]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  2. ŠTEJN, Ron. פוצץ המו"מ למכירת חלקה של אזורים בקניון עיר ימים. Globes [online]. 2012-07-31 [cit. 2022-07-27]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  3. קניון עיר ימים התרחב בהשקעה של כ- 200 מיליון ש"ח [online]. [cit. 2022-07-27]. Dostupné online. (hebrejsky) 
  4. מתנגדים למגדל בן 40 קומות ליד קניון עיר ימים. blinker.co.il [online]. 2019-07-06 [cit. 2022-07-27]. Dostupné online. (hebrejsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]