Salwin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nu Jiang)
Salwin
řeka ve Ville de Liuku v Jün-nanu v ČLR
řeka ve Ville de Liuku v Jün-nanu v ČLR
Základní informace
Délka toku2820 km
Plocha povodí325 000 km²
Průměrný průtok6700 m³/s
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
Myanmar (Barma)Myanmar (Barma) Myanmar (Barma), ČínaČína Čína (Tibetská autonomní oblast, Jün-nan), ThajskoThajsko Thajsko
Úmoří, povodí
Indický oceán, Andamanské moře
mapa povodí řeky
mapa povodí řeky
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Salwin (barmsky သံလ္ဝင္မ္ရစ္, [θànlwìn myiʔ]IPA, tibetsky རྒྱ་མོ་དངུལ་ཆུ་, čínsky pchin-jinem Nù Jiāng, znaky 怒江, thajsky แม่น้ำสาละวิน) je řeka v ČLR (Tibetská autonomní oblast, Jün-nan), v Myanmaru a částečně také v Thajsku Je 2820 km dlouhá. Povodí má přibližně rozlohu 325 000 km².

Průběh toku[editovat | editovat zdroj]

Řeka pramení z ledovců ve hřbetu Tangla na východě Tibetské náhorní plošiny. Protéká územím Jün-nanské a Šanské vysočiny, kde vytváří soutěsky hluboké 1500 m (místy až 3000 m). Na dolním toku pak teče v rovině a poblíž ústí vytváří mělčiny a písečné prahy. Vlévá se dvěma rameny do Andamanského moře.

Vodní režim[editovat | editovat zdroj]

Zdroj vody je v horní části povodí převážně sněhový a ve střední a dolní části povodí dešťový. Režim je monzunový, s nejvyšším vodním stavem v létě. V době monzunu se úroveň hladiny v soutěskách zvyšuje místy o 20 až 27 m. Průměrný průtok vody poblíž ústí činí přibližně 6700 m³/s.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Vodní doprava je možná na úsecích o celkové délce 120 km. Po řece se plaví dřevo. V ústí leží mořský přístav Mawlamyaing.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]