Nový hřbitov v Hořicích v Podkrkonoší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nový hřbitov v Hořicích
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký
OkresJičín
ObecHořice v Podkrkonoší
Zeměpisné souřadnice
Map
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nový hřbitov v Hořicích v Podkrkonoší je historické, stále používané pohřebiště na vrchu Gothard nad městem Hořice v okrese Jičín v královéhradeckém kraji. Jedná se o největší část komplexu hořických hřbitovů. Na rozdíl od sousedního starého hřbitova, který patří římskokatolické církvi, je nový hřbitov majetkem města Hořice. Hlavní vstupní brána na hřbitov je chráněna jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nový hřbitov na Gothardu byl založen v roce 1892 v sousedství původního pohřebiště, nacházejícího se kolem kostela sv. Gotharda. V letech 18921905 vznikla monumentální, 14,5 metrů vysoká vstupní brána podle návrhu Bohuslava Moravce a Antonína Cechnera, profesorů hořické kamenické školy. Bránu následně realizovali zčásti také jejich žáci. Sochařská výzdoba brány je dílem Quida Kociana a Mořice Černila. Od svého založení je tento Nový hřbitov hlavním hořickým městským pohřebištěm. Stále je používán k pohřbům.

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Hřbitov má půdorys protáhlého obdélníka, ve východní části nepravidelného a sousedícího s někdejším hořickým Novým židovským hřbitovem tak, že nový městský hřbitov jej obklopuje úzkým výběžkem na jižní straně. Celá plocha pohřebiště má výměru 6 200 m². Na hřbitově je celá řada pozoruhodných náhrobků, reprezentujících místní kamenickou tradici. Na jihozápadě bezprostředně sousedí (přes zeď) se starým hřbitovem u kostela sv. Gotharda, se kterým ovšem není komunikačně propojen. Z jihu sousedí se zahrádkářskou osadou.

Osobnosti, pohřbené na hřbitově[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Brána vstupní nového hřbitova. pamatkovykatalog [online]. [cit. 21.6.2022]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]