Nomofobie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nomofobie (anglicky nomophobia) je označení pro úzkostnou poruchu nebo fobii, jež spočívá v závislosti na vlastním mobilním telefonu nebo smartphonu. Postižený jedinec trpí strachem ze ztráty mobilního signálu, například z nedostatečného pokrytí v některých oblastech (na horách), vybití baterie či zapomenutí nebo ztráty samotného telefonu. Jedná se o velký stresor počátku 21. století.[1] Samotné označení vzniklo zkrácením anglického úsloví „no mobile phobia".[2]

Jako prevence vzniku i jako léčba nomofobie je vhodné zejména omezení doby strávené na mobilním telefonu, například tak, že se předem stanoví místa a časy, kdy je a kdy není možné telefon používat. Vhodné jsou i antistresové a relaxační techniky, které se používají při léčbě dalších závislostí.

Příznaky a rozšíření[editovat | editovat zdroj]

K typickým příznakům nomofobie patří nervozita (když postižený nemá telefon u sebe), neschopnost vypnout svůj mobilní telefon nebo jeho neustálá kontrola - jestli postiženému nepřišla nová zpráva, nutkání okamžitě reagovat, případně tzv. fantomové vibrace (pocit, že telefon v tichém režimu vibruje, i když to tak není).

Podle deníku Daily Mail trpí nomofobií 13 milionů Britů a podle odborníků může tato fobie postihovat až 53 % všech uživatelů mobilních telefonů.[1] V české populaci jde o každého druhého jedince.[2] Podle britského průzkumu z roku 2013 patří k nomofobikům hlavně mladí lidé kolem dvaceti let,[2] přičemž věk postižených se neustále snižuje.[3]

Závislost na smartphonu fyzicky mění mozek.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Nomophobia is the fear of being out of mobile phone contact - and it's the plague of our 24/7 age. Daily Mail [online]. 2008-03-31 [cit. 2018-02-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c MAŇOUR, Igor; NOVOTNÁ, Petra. Každý druhý Čech trpí nomofobií, závislostí na mobilním telefonu. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2013-08-30 [cit. 2018-02-21]. Dostupné online. 
  3. Počet nomofobiků roste, jsou mezi nimi stále častěji mladiství. Novinky.cz [online]. 2015-09-09 [cit. 2018-02-21]. Dostupné online. 
  4. https://medicalxpress.com/news/2020-02-addicted-smartphone-physically-affects-brain.html - You might just be addicted: Smartphone use physically affects your brain, study says

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CLAYTON, Russell B.; LESHNER, Glenn; ALMOND, Anthony. The Extended iSelf: The Impact of iPhone Separation on Cognition, Emotion, and Physiology. Journal of Computer-Mediated Communication. Roč. 20, čís. 2, s. 119–135. Dostupné online [cit. 2018-02-21]. DOI 10.1111/jcc4.12109. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]