Nišská pevnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nišská pevnost
Základní informace
Materiálkámen
Poloha
AdresaNiš, SrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Stambolská brána, dnes hlavní vstup do pevnosti a její symbol
Bali-begova mešita, jedna z dochovaných staveb v areálu pevnosti

Nišská pevnost (srbsky Нишка тврђава/Niška tvrđava, turecky Niş Kalesi[zdroj?]) se nachází v centru města Niš (Srbsko), na pravém břehu řeky Nišavy. Rozkládá se v místě, kde se rozkládalo antické město Naissus.

Pevnost pochází nejspíše z počátku našeho letopočtu a byla v průběhu dějin mnohokrát přestavována. První kamenné opevnění na pravém břehu řeky Nišavy vzniklo pravděpodobně v 2. století našeho letopočtu. Dochovány jsou pozůstatky antických i středověkých hradeb, na kterých byla v 18. století vybudována tehdy moderní turecká pevnost. Impulzem pro přestavbu a rozšíření do současného trojúhelníkovitého půdorysu představovala především ztráta Bělehradu, který Rakousko dobylo roku 1717.[1] V letech 17191723 byly vybudovány 3 m silné hradby, vysoké 8 m a dlouhé 2100 m.[2]

Pevnost měla čtyři brány; bělehradskou (na severu), stambolskou (na jihu, dnes hlavní brána pevnosti), jagodinskou (na západě) a vidinskou (na východě).

V současné době patří nišská pevnost k hlavním turistickým atrakcím města; patří k nejlépe dochovaným opevněným objektům z dob existence Osmanské říše na srbském území. Od roku 1948 se jedná o kulturní památku, která je chráněna zákonem. V roce 1979 stvrdil tento status nišské pevnosti i srbský parlament.

Do současné doby se dochovalo několik původních objektů, které byly součástí pevnosti, mezi které patří Bali-begova mešita (dochovala se však bez minaretu), hamam (turecké lázně), prachárna a skladiště vojenského materiálu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. RISTIĆ, Milovan. Istorija Niša. Niš: [s.n.], 1937. Kapitola Niš u novom veku. (srbochorvatština) 
  2. Informace o pevnosti na stránkách Turistické organizace Niš (srbsky). www.visitnis.com [online]. [cit. 2013-05-28]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-05-29. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]