Nikéforos III. Botaneiatés

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nikeforos III. Botaneiates)
Nikeforos III. Botaneiates
Byzantský císař
Portrét
Nikeforos III.
Doba vlády10781081
Narozeníasi 1001
Konstantinopol
Úmrtí1081
Konstantinopol
PohřbenKonstantinopol
PředchůdceMichael VII. Dukas
NástupceAlexios I. Komnenos
ManželkaMarie z Alanie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nikeforos III. byl byzantským císařem v letech 10781081.

Nástup na trůn[editovat | editovat zdroj]

Nikeforus Botaneiates byl dux thematu Anatolikon, který vedl vzpouru v Malé Asii proti císaři Michaelovi VII. Zajistil si podporu Seldžucké říše a s její pomocí se mu podařilo obsadit Nikaiu, odkud pak vtáhl do Konstantinopole, kde se dal korunovat jako císař Nikeforos III.

Císařská vláda[editovat | editovat zdroj]

Císař musel porazit svého soupeře na Balkáně Nikefora Bryennia. Avšak po jeho porážce se objevili noví soupeři. Základy říše otřásalo jedno povstání za druhým, říše pustla a chudla. Velkou roli při potlačení těchto povstání měl generál Alexios I. Komnenos, synovec dřívějšího císaře Izáka I. Císař se proto začal obávat, že ho Alexios svrhne, a proto se pokusil zbavit ho jeho vlivu, Alexios se svými příbuznými však opustili císařské hlavní město a začali kolem sebe shromažďovat příslušníky nejmocnějších byzantských rodů, mezi nimi hlavně rodu Duků, s jejichž členkou se oženil. Alexios pak společně s bratrem vytáhli proti Konstantinopoli a roku 1081 vítězně vstoupili do města. Tím na trůn nastoupila dynastie Komnenovců, kteří naposledy učinili z Byzantské říše velmoc.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HRADEČNÝ, Pavel a kol., Dějiny Řecka, Praha, NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1998 (Dějiny států). ISBN 80-7106-192-1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]