Naturix

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naturix
DesignérRaster Soft
PlatformaOsmibitové počítače Atari
Datum vydání1994
Žánryplošinovka, akční adventura
Herní módvideohra pro jednoho hráče
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naturix je česká plošinovka z roku 1994. Hru vytvořil pro Osmibitové počítače Atari Radek Štěrba (Raster Soft). Hra obsahuje prvky adventury.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Autorem hry je Radek Štěrba. Štěrba se programování věnoval již od konce 80. let.[1] Naturixe vyvíjel během svých studií na Palackého univerzitě. Vývoj konzultoval se svým přítelem Robertem Knillem, s nímž předtím spolupracoval na řadě herních projektů. Knill mimo jiné ovlivnil vzhled hlavní postavy, kdy Štěrbu přesvědčil, aby jej změnil. Naturix vyšel v roce 1994 jako komerční hra. Sám Štěrba jej považoval za vrchol své tvorby a uvažoval i o pokračování. V roce 1999 jej Štěrba vydal v časopise Flop, kde jej také uvolnil jako freeware. Hra zde vyšla spolu se hrou Gunhead od Roberta Knilla a také s dalšími hrami od Radka Štěrby.[2]

Příběh a hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Hra je zasazena do cizí sluneční soustavy. Zde je planeta Naturland. Na ní žije rasa Naturixů, typická svým propojením s přírodou. Na nejvzdálenějším měsíci Naturlandu byla vybudována základna určená k zásobování energií. Hráč se ujímá Naturixe, který tam je poslán pro zásoby energie. Po příletu však zjišťuje, že základna byla obsazena nepřátelskými tvory a stroji. To mu úkol ztěžuje.

Hráč ovládá postavu Naturixe a musí najít 4 bedny a navigační přístroj. Herní svět je rozlehlý, tvoří jej 124 obrazovek. Během plnění úkolu je také nutné plnit logické úkoly a najít několik klíčů. Nepřátele lze zabít s pomocí zásobníků s laserovými střelami. Také lze použít doplňovače energie, které vyléčí Naturixova zranění.[2]

Jakmile hráč získá potřebné předměty, tak se musí přemístit k raketě a hra končí animací, kdy na ní Naturix odletí domů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rozhovor s Radkem Štěrbou. Flop [online]. 1994-01-01 [cit. 2016-07-16]. Čís. 30. Dostupné online. 
  2. a b Velká kolekce her Raster + Fuco. Flop [online]. 1999-01-01 [cit. 2016-07-16]. Čís. 42+1. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]