Nan-jüe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o starověkém státu v jižní Číně. O městském obvodu v provincii Chu-nan pojednává článek Nan-jüe (Chu-nan).
Nan-jüe
南越 (čínsky)
Nányuè
 říše Čchin
 Âu Lạc
204111 př. n. l. říše Chan 
první čínská nadvláda nad Vietnamem 
Státní znak
znak
Geografie
Mapa
Nan-jüe na vrcholu moci
Obyvatelstvo
Počet obyvatel
1 302 805 (111 př. n. l.)
Státní útvar
nejstarší jednotné čínské mince Ban Liang
Státní útvary a území
Předcházející
říše Čchin říše Čchin
Âu Lạc Âu Lạc
Následující
říše Chan říše Chan
první čínská nadvláda nad Vietnamem první čínská nadvláda nad Vietnamem

Nan-jüe (čínsky pchin-jinem Nán Yuè, znaky 南越; vietnamsky Nam Việt) byl v letech 207–111 př. n. l. starověký jüesko-čínský stát rozkládající se v čínských provinciích Kuang-tung a Kuang-si a na severu dnešního Vietnamu. Jeho hlavní město Pchan-jü (Phiên Ngung) leželo na místě dnešního Kantonu, metropole Kuang-tungu. Založen byl čínským generálem Čao Tchuoem, který velel čchinské armádě kontrolující zmíněný region. Zanikl, když byl dobyt vojsky říše Chan vyslanými císařem Wu-tim.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Území Nan-jüe kolem roku 204 př. n. l.

Království Nam Việt, resp. Nan-jüe, vzniklo roku 204 př. n. l. při rozpadu čínské čchinské říše, ve které od roku 209 př. n. l. probíhala protičchinská povstání. Na jihu říše Čchin, v dnešních čínských provinciích Kuang-tung a Kuang-si velel čínským vojskům generál Čao Tchuo, který krátce předtím, roku 214 př. n. l. dobyl dotyčné území osídlené jüeskými kmeny a roku 207 př. n. l. i vietnamský stát Âu Lạc v dnešním severním Vietnamu.

Čao Tchuo po zániku říše Čchin roku 206 př. n. l. ovládl její jižní oblasti a roku 204 př. n. l. se prohlásil císařem říše Nan-jüe. Po několika letech, roku 196 př. n. l. Čao Tchuo uznal formální svrchovanost nové čínské říše Chan s titulem krále (wang). Po nástupu císařovny Lü k moci v říši Chan vztahy s Nan-jüe nabyly nepřátelský charakter a Čao Tchuo se opět prohlásil císařem. Až nový chanský císař Wen-ti (vládl 180–157 př. n. l.) dokázal urovnat vzájemné vztahy, přičemž se Čao Tchuo ve stycích s Chany vzdal císařské hodnosti.

Vládní a administrativní systém byl vybudován podle čínských zvyklostí, země byla podle čínského způsobu rozdělena na komandérie a okresy. Hlavním městem státu bylo Pchan-jü (vietnamsky Phiên Ngung) na místě pozdějšíhoho Kantonu. Původní čchinské elity čínského původu se mísily s jüeskými náčelníky a vytvořili tak smíšenou vládnoucí vrstvu.

Vztahy s Chany se za vlády chanského císaře Wu-tiho opět zhoršily a nakonec roku 111 př. n. l. chanská vojska Nan-jüe dobyla. Obsazené území bylo rozděleno na devět komandérií, spojených v kontrolní okruh Ťiao-čou.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nanyue na anglické Wikipedii.