Národní řád Pobřeží slonoviny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Národní řád Pobřeží slonoviny
Ordre National de la Côte d'Ivoire
Řád v hodnosti velkodůstojníka
Řád v hodnosti velkodůstojníka
Uděluje

Pobřeží slonoviny
Typ záslužný řád
Založeno 10. prosince 1960
Stát Pobřeží slonovinyPobřeží slonoviny Pobřeží slonoviny
Heslo Union, Discipline, Travail (jednota, disciplína, práce)
Způsobilost civilisté i příslušníci ozbrojených sil; občané Pobřeží slonoviny i cizí státní příslušníci
Uděluje se za výjimečné služby státu
Status dosud udílen
Hlava řádu prezident Pobřeží slonoviny
Třídy řádový řetěz
velkokříž
velkodůstojník
komtur (komandér)
důstojník
rytíř
Ostatní vyznamenání
Vyšší není
Nižší Řád za zásluhy Pobřeží slonoviny
Řádová hvězda velkokříže
Řádová hvězda velkokříže

Národní řád Pobřeží slonoviny (francouzsky: Ordre National de la Côte d'Ivoire) je nejvyšší řád Pobřeží slonoviny. Je udílen za výjimečné činy pro stát a hlavou řádu je prezident republiky. Založen byl v roce 1960 a je udílen jak občanům Pobřeží slonoviny, tak cizím státním příslušníkům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Před ziskem nezávislosti bylo území Pobřeží slonoviny až do roku 1960 francouzskou kolonií. Řád byl založen 10. prosince 1960 a jeho vznik byl oslavou zisku nezávislosti.[1] Jako nejvyšší státní vyznamenání je udílen osobám, které se významně zasloužili o stát.[2] Řádový řetěz je udílen výhradně zahraničním hlavám států.

Insignie[editovat | editovat zdroj]

Řádový odznak má tvar bílého, červeně lemovaného smaltovaného maltézského kříže. Ramena kříže jsou spojena zeleným vavřínovým věncem, taktéž smaltovaným. Uprostřed kříže je zlatý medailon s vyobrazením slona (pohled zpředu), který je obklopen vavřínovou korunou. Celý medailon je orámován zeleným smaltovaným kruhem se zlatým nápisem REPUBLIQUE DE COTE D'IVOIRE (Republika Pobřeží slonoviny). Na zadní straně odznaku je nápis UNION, DISCIPLINE, TRAVAIL (jednota, disciplína, práce).[3]

Řádová plaketa se podobá odznaku. Kříž však neleží na vavřínovém věnci, ale je položen na stříbrné hvězdě.[3]

Stuha řádu je tmavě oranžová.[3]

Třídy[editovat | editovat zdroj]

Řád je udílen v pěti řádných třídách podle vzoru Řádu čestné legie a v jedné speciální třídě:[3][4]

  • velkokříž – Řádový odznak se nosí na tmavě oranžové stuze spadající z pravého ramene na levý bok. Řádová hvězda se nosí vlevo na hrudi.
  • velkodůstojník – Řádový odznak se nosí na stuze s rozetou na levé straně hrudi. Řádová hvězda se nosí na hrudi napravo ve spodní části.
  • komtur – Řádový odznak se nosí na stuze kolem krku.
  • důstojník – Řádový odznak se nosí zavěšený na stuze s rozetou na levé straně hrudi.
  • rytíř – Řádový odznak se nosí zavěšený na stuze bez rozety nalevo na hrudi.

Udílení řádu[editovat | editovat zdroj]

Řád může být udělen jak za civilní tak za vojenské zásluhy.[4] Je udílen občanům Pobřeží slonoviny i cizím státním příslušníkům. Prezident republiky se automaticky stává držitelem řádu v hodnosti velkokříže a během svého funkčního období zastává také funkci hlavy řádu.

Řád může být udělen pouze osobám starším 30 let, které za sebou mají minimálně 15 let služby ve veřejném sektoru nebo 20 let služby v soukromém sektoru. Může být udělen pouze bezúhonným osobám s plnými občanskými a politickými právy. Udílen je v nejnižší třídě s možností povýšení v určitých intervalech. Po pěti letech v hodnosti rytíře může dojít k povýšení do hodnosti důstojníka, poté po čtyřech letech do hodnosti komtura, dále pak po třech letech do hodnosti velkodůstojníka. Hodnost velkokříže může být udělena nejdříve po třech letech v hodnosti velkodůstojníka. Od těchto podmínek může být ve výjimečných případech upuštěno, například při udělení řádu za hrdinský čin. Povýšení či udělení řádu dle standardních podmínek může být provedeno i po smrti vyznamenaného, pokud od smrti neuplynulo více než 6 měsíců. Úřadující ministři a poslanci národního shromáždění nemohou být během svého funkčního období na toto vyznamenání navrženi.[5]

V případě že vyznamenaným je cizí státní příslušník se pravidla liší podle toho, zda tento člověk žije na území Pobřeží slonoviny nebo v cizině. Pokud je rezidentem, jsou pravidla stejná jako u občanů Pobřeží slonoviny. U cizinců, kteří nejsou rezidenty, je jejich jmenování či povýšení ponecháno na uvážení vlády. Kdykoliv jim může být udělen řád v libovolné třídě. Návrhy na vyznamenání těchto osob předkládá ministr zahraničních věcí Pobřeží slonoviny ke schválení přímo prezidentovi republiky.[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků National Order of the Ivory Coast na anglické Wikipedii a Nationale Orde (Ivoorkust) na nizozemské Wikipedii.

  1. Loi n° 1960-403 du 10 Décembre 1960 organisant l'Ordre National de la Côte d'Ivoire Dostupné online (francouzsky)
  2. SALHI, Kamal. Francophone Studies: Discourse and Identity. Exeter, Spojené království: Elm Bank Publications, 2000. ISBN 1902454057. S. 54. (anglicky) 
  3. a b c d World Orders of Knighthood and Merit. [s.l.]: Burke's Peerage, 2006. S. 1244–1245. (anglicky) 
  4. a b WERLICH, Robert. Orders and decorations of all nations. Ancient and modern, civil and military. 2. vyd. Washington D.C.: Quaker Press, 1974. S. 262. (anglicky) 
  5. a b Bienvenue sur www.loidici.com - Le premier site juridique de CI. web.archive.org [online]. 2016-03-03 [cit. 2019-08-29]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]