Nákladní kolo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dánské nákladní kolo pro náklady o váze až 100 kg
Nákladní tříkolka v arnhemském muzeu

Nákladní kolo a nákladní tříkolka (často nazývané též cargo bike nebo cargo trike) jsou jízdní kola určená pro osobní, ale především nákladní dopravu. Nákladní kola využívali nizozemští obchodníci již ve třicátých letech.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Používají se prakticky výhradně v rámci dopravní cyklistiky, a to zejména v zemích s tradičně rozvinutou cyklistickou dopravou jako je Nizozemsko, Dánsko nebo Německo. Dříve sloužily k rozvozu drobného zboží (pečivo, mléko, pošta) na „poslední míli[1], proto byly nazývány jako butchers bike nebo bakers bike (řeznické, či pekařské kolo).[2]

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Jsou konstruována na větší zátěž než klasické kolo a kvůli nákladnímu prostoru jsou obvykle i o něco delší. Spolu s rozvojem využití elektrokol došlo také k rozšíření nákladních kol s elektromotorem, který umožňuje razantně zvyšovat jejich využitelnost i pro větší náklady a v kopcovitějším terénu. Nákladní kola bez motoru i nákladní elektrokola jsou využívána také některými přepravními službami, zejména s ohledem na naplňování plánů udržitelné mobility a přemíru automobilů v městských aglomeracích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Museum of Tradesman’s Delivery Bikes. Museum of Tradesman’s Delivery Bikes [online]. [cit. 2023-07-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. A Visual History of Cargo Bikes. (ME•CHAN•IC)/bicycle pro shop [online]. 2019-10-22 [cit. 2023-07-30]. Dostupné online. (anglicky) 
Nákladní kolo společnosti DHL v Amsterdamu
Nákladní kolo společnosti DHL v Amsterdamu

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]