Muzeum Republiky Severní Makedonie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Muzeum Makedonie)
Muzeum Republiky Severní Makedonie
Budova Muzea Republiky Severní Makedonie ve Skopje
Budova Muzea Republiky Severní Makedonie ve Skopje
Údaje o muzeu
StátSeverní MakedonieSeverní Makedonie Severní Makedonie
Založeno1924
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muzeum Republiky Severní Makedonie (makedonsky Музеј на Република Северна Македонија)[1] představuje hlavní muzeum v oblasti historie, archeologie a etnologie v Severní Makedonii. Sídlí ve Skopje, v historické části města známé pod názvem Stara Čaršija. Muzeum navazuje na tradici Archeologického muzea ve Skopje, které bylo zřízené v roce 1924. Do roku 1991 neslo název Lidové muzeum Republiky Makedonie (makedonsky Народниот музеј на Република Македонија). Do roku 2019 oficiálně používalo název Muzeum Makedonie (Музеј на Македонија),[1][2], který je i v roce 2021 v některých případech využíván.[3]

Ve 20. století byly sbírky Muzea Makedonie umístěny v Kuršumli Anu na Staré Čaršiji, v budově Metropol na Náměstí Makedonie a na pevnosti Kale. K etnografickému a archeologickému muzeu přibylo v roce 1952 i muzeum historické, které především plnilo úlohu dokumentace národněosvobozeneckého boje. Nedlouho poté se začalo muzeum zabývat i studiem Ilindenského povstání.

Od roku 1976 má Muzeum svojí současnou budovu, nacházející se naproti Mustava-pašově mešitě na Staré Čaršiji. Původní objekty byly jednak nevyhovující, jednak byly poškozené během zemětřesení v roce 1963. V současné době je původní budova doplněna řadou nových staveb, které Skopje doplnily během projektu známého pod názvem Skopje 2014.[zdroj?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Vláda Republiky Severní Makedonie. Lista na institucii so nov naziv. [s.l.]: Vláda Republiky Severní Makedonie Dostupné online. (Makedonsky) 
  2. Владата ги објави новите имиња на институциите. Радио МОФ [online]. 2019-03-06 [cit. 2021-08-24]. Dostupné online. (makedonsky) 
  3. Национална Установа Музеј на Македонија - Музеј на Македонија [online]. Музеј на Македонија [cit. 2021-08-24]. Dostupné online. (makedonsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]