Muzeum Jaroslava Foglara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muzeum Jaroslava Foglara
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
logo muzea Jaroslava Foglara

Muzeum Jaroslava Foglara je muzeum věnované spisovateli Jaroslavu Foglarovi, umístěné v prostorách zámku Ledeč nad Sázavou. Místo bylo zvoleno s ohledem na blízkost řeky Sázavy a Sluneční zátoky, která byla místem prvních Foglarových táborů a předlohou dějiště výchovně-dobrodružného románu Hoši od Bobří řeky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na začátku roku 2017 bylo započato s přípravou prostor a k 110. výročí od narození Jaroslava Foglara bylo muzeum i částečně otevřeno, v roce 2018 bylo otevřeno v širším rozsahu. Do roku 2019 měly být zpřístupněny i půdní prostory, to však z technických důvodů bylo odloženo. V roce 2021 byla expozice stále dotvářena.

Jednotlivé místnosti jsou tematicky zaměřené. První místnost je věnována Foglarovým táborům, zejména Sluneční zátoce. Druhá místnost je věnována klubovnám, v této části jsou též exponáty představující Foglarův skautský stejnokroj. Další místnost upravená do podoby diorámatu věnovaného Stínadlům, Tleskačově dílně a hlavolamu ježek v kleci. Samostatná místnost je věnována přímo osobě Jaroslava Foglara. Obsahuje mimo jiné Teslevičovy perokresby Jaroslava Foglara z různých období jeho života, vytvořené překreslením dostupných fotografií a uspořádaných od dětství až do stáří. V roce 2021 byla dokončena místnost věnovaná Foglarovým knihám. V půdních prostorách pak má být představena schůze Velké vontské rady či filatelista Maxmilián Dráp.

Muzeum realizuje konstruktér Ježků v kleci Radek Micopulos s kreslířem Rychlých šípů Milanem Teslevičem. Místnosti zdobí velkoformátové i maloformátové tapety Teslevičových kreseb.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]