Mundus Vini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

MUNDUS VINI je jedna z největších mezinárodních soutěží na světě pro ocenění vín ze všech vinařských oblastí. Soutěž založila Mezinárodní akademie vín–AIVA[pozn 1] v roce 2001 prostřednictvím k tomu speciálně vzniklé společnosti MUNDUS VINI GmbH.

Nadto je MUNDUS VINI také členem federace VINOFED v Kanadě („Féderation Mondiale des Grands Concours de Vins et de Spiritueux").[pozn 2]

Vína jsou hodnocena pomocí 100–bodového schématu, které bylo na přání OIV (mezinárodní organizace pro révu a víno) vytvořeno Mezinárodním svazem enologů. Toto matematické schéma poskytuje vážený počet bodů pro kritéria vzhledu, vůně, chuti, harmonie/celkového dojmu. V ideálním případě může víno v součtu kritérií dosáhnout 100 bodů. Každé víno je degustováno a hodnoceno porotou složenou z 5-7 porotců.

Ocenění Mundus Vini stříbro

Porota se skládá ze 4/7 mezinárodních a 3/7 národních degustátorů. Až do roku 2012 byla podle předpisů OIV oceněna maximálně jedna třetina přihlášených výrobků. Od roku 2013 může být oceněno až 40 % přihlášených vín. Úrovně ocenění jsou velké zlato, zlato a stříbro („Großes Gold, Gold und Silber") Zlato tedy není nejvyšší úroveň. Příkladem kategorie je suché bílé víno v maloobchodě s potravinami do 4 eur za regálovou cenu (včetně DPH). Takže i levné víno by mohlo být oceněno, zatímco lépe hodnocené drahé víno by nedostalo nic.

Předávání cen biovínům se tradičně koná každoročně v rámci veletrhu BioFach v Norimberku[1]

Výsledky soutěže vín a o jejich producentech poskytuje nakldatelství Meininger Verlag se sídlem v Neustadtu ve zvláštním vydání. Časopis se distribuuje v nákladu více než 100 000 výtisků do všech vinařských, nápojových a gastronomických časopisů vydavatele a prostřednictvím e-mailů s informacemi pro zákazníky od vítězů cen.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Mezinárodní akademie vín, AIVA, je referenční institut pro vysokoškolské vzdělávání a školení v profesích ve vinařském průmyslu. Sdílí a předává znalosti profesionálů v oblasti výroby, managementu, stravování a marketingu. https://aiva-eu.com/.
  2. VINOFED je světová federace významných mezinárodních soutěží vín a lihovin a v současnosti zahrnuje 18 velkých soutěží. https://www.vinofed.com/

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mundus Vini na německé Wikipedii.

  1. MUNDUS VINI BIOFACH 2021. Meininger Online [online]. [cit. 2022-06-20]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]