Mubarak Bala

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mubarak Bala
Narození1984 (39–40 let)
Nigérie Kano, Nigérie
VzděláníAhmadu Bello University
Znám jakoateistický aktivista
OceněníHumanista roku 2020
Nábož. vyznáníateista
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Mubarak Bala je nigerijský ateista a předseda Humanistické asociace Nigérie (Humanist Association of Nigeria). Bala čelil pronásledování a zatčení za to, že opustil islám a veřejně vyjadřoval ateistické názory.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil roku 1984 ve státě Kano v severní Nigérii,[2] Narodil se do rodiny učenců a jeho rodová linie sahá až k učedníkům Usmana da Fodia, zakladatele chalífátu Sokoto.[3]
Mubarak Bala získal vzdělání v muslimské základní a střední soukromé škole, a stal se náboženským aktivistou. Při studiích na vysoké škole mimo Kano se setkával s lidmi s jinými náboženskými názory a začal pochybovat o těch svých.
Vystudoval chemii, a při studiu magisterského obor mezinárodní vztahy a diplomacie na relativně liberální Universitě Ahmadu Bello v Zarii se stal sekularistou. Opustil radikální Společnost muslimských studentů (MMS) a s přítelem založil vlastní sekulární skupinu s muslimsky nekofliktním názvem „I4E“, islám pro Zemi, islám pro svět. Názen později změnili na Mannah World. Účelem skupiny bylo sekularizovat společnost a podporovat toleranci. Organizace pořádala přednášky a distribuovala transparenty, letáky, brožury a oběžníky.
V roce 2009 se stal agnostikem.[3]

Vazba[editovat | editovat zdroj]

Roku 2000 Nigérie přijala právo šaría a zřídila islámskou policii zvanou Hisba. V nigerijské ústavě a v mezinárodních a regionálních dokumentech, které Nigérie podepsala, jsou ale zakotvena práva na svobodu vyznání a svobodu projevu.
Podle průzkumu Pew Research Center’s Forum on Religion and Public Life z roku 2012 je 204 milionů obyvatel Nigérie téměř rovnoměrně rozděleno mezi křesťany (49,3 %) a muslimy (48,8 %), a 2 % se hlásí k jiným náboženstvím nebo se nehlásí k žádnému.[4]

Zatčení 2014[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 se Bala zřekl islámu. Jeho rodina ho pak na osmnáct dní bez jeho souhlasu umístila do psychiatrické léčebny v Kanu, kde byl násilně zdrogován. Jeden lékař naznačil, že s Balou není nic v nepořádku, ale druhý lékař navrhl poruchu osobnosti a podle Balových slov mu řekl:
„Můj drahý, potřebuješ Boha, dokonce i v Japonsku mají Boha, nikdo by neměl žít bez Boha, ti, kteří to dělají, jsou všichni psychicky nemocní, popírání biblického příběhu Adama a Evy je blud, popírání historie.[5]

Případu se ujala Mezinárodní humanistická a etická unie (IHEU) s tím, že se domnívá, že byla porušena Balova lidská práva."[5][6] Podle IHEU je „skutečným důvodem tohoto pobuřujícího a nelidského jednání to, že se Mubarak zřekl islámu a otevřeně se prohlásil za ateistu.“[7] 4. července 2014 BBC informovala, že po medializaci případu byl Bala v souvislosti se stávkou lékařů propuštěn z nemocnice a usiluje o usmíření s rodinou. Zatím nebylo jasné, zda kvůli výhrůžkám smrtí zůstane v severní Nigérii.[8] Následně byl opět zadržen policií.[3]

Zatčení 2020[editovat | editovat zdroj]

Navzdory represím se Mubarak Bala rozhodl zůstat v Nigérii a převzal funkci předsedy Nigerijské Humanistické společnosti (Nigerian Humanists).
V dubnu 2020 byl v Kaduně zatčen za rouhání kvůli svému příspěvku na Facebooku[9] a od té doby je držen bez obvinění (k červnu 2021). Vzhledem k tomu, že ho nigerijská policie údajně převezla z Kaduny do Kana, kde se uplatňuje právo šaría, a vzhledem k několika důvěryhodným výhrůžkám smrtí rostou obavy o jeho bezpečnost.[10][11][4]

Boj za osvobození[editovat | editovat zdroj]

Leo Igwe usilovně bojuje za jeho práva a spolupracuje s několika ateistickými a humanistickými organizacemi, zejména s Humanism International a Atheist Alliance International, která má dlouhou historii kampaní sahající až k její registraci jako charitativní organizace v roce 1991 a která má poradní status OSN, participativní status Rady Evropy a zlaté hodnocení transparentnosti od Guide Star. Také nově vzniklá Mezinárodní asociace ateistů (IAA) spojila své síly, aby zvýšila povědomí a získala finanční prostředky na zaplacení Mubarakových právních nákladů, i když je třeba říci, že mezinárodní média o tomto případu většinou mlčí.[12]

Mezinárodní protest[editovat | editovat zdroj]

Ghanský aktivista účastnící se online kampaně #FreeMubarakBala

Zatčení Mubaraka Baly je předmětem mezinárodních protestů.[13] V květnu 2020 se o Mubaraka začala zajímat Komise Spojených států pro mezinárodní náboženskou svobodu (USCIRF), která začala vyvíjet tlak na nigerijskou vládu.[14]
V dopise nigerijské vládě vyjadřuje jedenáct zástupců OSN hluboké znepokojení a zděšení nad závažným porušováním mezinárodního práva a právního státu v Nigérii v případě Mubaraka Baly.[15] Místní policejní úřad v Kanu odepírá Mubaraku Balovi přístup k právnímu zástupci a kvůli jeho ateistickému přesvědčení mu hrozí trest smrti.

Nigerijský spisovatel a nositel Nobelovy ceny Wole Soyinka se obrací na samotného Mubaraka Balu ve výzvě u příležitosti 100. dne jeho uvěznění:
„Postavil jste se proti vlně náboženského imperialismu. Bojoval jste za celé lidstvo, abyste umožnil lepší a spravedlivější svět pro všechny. Nesnažil jste se uklidnit strážce Grálu. Nepodlehl jste nátlaku, abyste uctíval jejich neviditelná božstva.“[16]

V dubnu 2021, rok po Mubarakově zatčení, vedoucí představitelé Humanistických organizací z Afriky, Asie, Evropy a Spojených států zaslali guvernérovi Kana petici požadující Balovo propuštění.[4]

Humanista roku 2020[editovat | editovat zdroj]

Humanistická společnost ve Skotsku vyhlásila v lednu 2021 Mubaraka Balu Humanistou roku 2020.[17] Cena je udělována Mubaraku Balovi jako výjimečnému bojovníkovi za humanistické hodnoty.
Tento závazek „... ho zatím stál devět měsíců ve vězení, odloučeného od manželky a malého dítěte.“[18]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACLEAN, Ruth. Outspoken Atheist, Arrested in Nigeria for Blasphemy, Hasn’t Been Seen Since. The New York Times [online]. 2020-08-25. Dostupné online. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  2. OFIAJA, Atane. Mubarak Bala answers questions on his atheism in Nigeria [online]. This is africa & RNW, 2015-12-18. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c Mein Weg vom Islamisten zum Freidenker [online]. Humanist Media, 27. 8. 2019. Dostupné online. (německy) 
  4. a b c NZWILI, Fredrick. Global pressure mounts for Nigerian atheist's release after year in detention. Religion News Service [online]. 2021-04-30. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b SAUL, Heather. Nigerian man detained in mental institute in Kano 'because he renounced Islam'. The Independent [online]. Independent Digital News & Media, 2014-06-25. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Nigeria atheist Bala 'deemed mentally ill' in Kano state. BBC News [online]. BBC, 2014-06-25. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Nigerian atheist forced into mental hospital for rejecting Islam. Nigeria Sun [online]. Midwest Radio Network, 2014-07-25 [cit. 2021-07-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-07-24. (anglicky) 
  8. Nigeria atheist Bala freed from Kano psychiatric hospital. BBC News [online]. BBC, 2014-07-04. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Mubarak Bala, President of Nigerian humanists, under arrest [online]. Humanists International, 2020-04-29. Dostupné online. (anglicky) 
  10. JACOBSEN, Scott Douglas. Mubarak Bala: Death Threats, Blasphemy and Police Investigation in Kano [online]. Medium, 2020-04-30. Dostupné online. (anglicky) 
  11. AKINWOTU, Emmanuel. Fears for Nigerian humanist held for blasphemy in sharia state. The Guardian [online]. Guardian News & Media, 2020-05-01. Dostupné online. (anglicky) 
  12. IGWE, Leo. Nigeria, befreie dich. Befreie Mubarak Bala. [online]. Humanitstische Medien, 12. 6. 2020. Dostupné online. (německy) 
  13. DEITCH, Rachel. Fighting for Mubarak Bala’s Rights [online]. The American Humanist Association, 12. 5. 2020. Dostupné online. (anglicky) 
  14. USCIRF Condemns Arrest of Prominent Nigerian Atheist, Mubarak Bala [online]. United States Commission on International Religious Freedom, 8. 5. 2020. Dostupné online. (anglicky) 
  15. WAKONIGG, Daniela. UN-Experten fordern Freilassung von nigerianischem Atheisten [online]. Der HPD, 28. 7. 2020. Dostupné online. (německy) 
  16. FLOOD, Alison. Wole Soyinka protests imprisonment of Nigerian humanist Mubarak Bala. The Guardian [online]. Guardian News & Media, 2020-08-06. Dostupné online. (anglicky) 
  17. SUTHERL, Ceri. Mubarak Bala is Announced as the Winner of Our Humanist of the Year 2020 Award [online]. Humanist Society Scotland, leden 2021. Dostupné online. (anglicky) 
  18. WAKONIGG, Daniela. Mubarak Bala ist "Humanist des Jahres". hpd.de [online]. Der HPD, 19. 1. 2021. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]