Motorový kluzák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Motorizovaný kluzák)

Motorový kluzák je letadlo s pevnými křídly, jež je schopno létat jak s motorem tak bez motoru. Dle definice Plachtařské Komise FAI (FAI Gliding Commission) je to letadlo těžší než vzduch s pevnými křídly vybavené vlastním pohonem, jež je schopno trvale stoupavého letu bez pomocí tohoto pohonu.[1] V USA takovýto motorový kluzák může být certifikován až pro dvě osoby do maximální hmotnosti 850 kg s maximálním poměrem hmotnosti k ploše křídel do 3 kg/m².[2] Podobné požadavky existují v evropských předpisech JAA/EASA, maximální povolená hmotnost je 750 kg.

DG-808B 18m startující ze země svépomocí

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1935 navrhl Sir John Carden pomocný motor, jenž mohl být zatažen.[3] Toto zařízení se stalo součástí Carden-Baynes Auxiliary, což byl první motorový kluzák se zatažitelným motorem, který poprvé vzlétl dne 8. srpna téhož roku.

Zatažitelný motor kluzáku Carden-Baynes Auxiliary

Typy[editovat | editovat zdroj]

Většina motorových kluzáků je vybavena vrtulí, která může být pevná, nastavitelná nebo zatažitelná. V současnosti jsou pro pohon motorových kluzáků k dispozici také proudové motory, z nichž většina slouží jako podpůrné motory, tzn. pro udržení klouzavého letu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Motor Glider na anglické Wikipedii.

  1. FAI Sporting Code [online]. [cit. 2006-11-23]. Kapitola 3. Gliding, chapter 1: General Rules and Definitions. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-07. (anglicky) 
  2. Advisory circular. [s.l.]: FAA (Regulatory & guidance library). Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj].
  3. Flying on 250 cc. Flight. 1935. Dostupné online. (anglicky) .

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]