Most Ćumurija

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Most Ćumurija
Základní údaje
StátyBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
PřesMiljacka
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Most Ćumurija se nachází v hlavním městě Bosny a Hercegoviny, v Sarajevu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První most na tomto místě byl postaven někdy před rokem 1565, ze kdy pochází první písemná zmínka o něm. Nejprve byl pojmenován jako Hasanův most, a to podle donátora, který zaplatil jeho výstavbu. Jednalo se o most dřevěný. Hlavním důvodem bylo spojit lokalitu okolo Ajas-pašovy mešity, která se nacházela na pravém břehu řeky Miljacky s náměstím At Mejdan. Svůj název má podle dřevěného uhlí (bosensky ćumur), které bylo po mostě často přenášeno.

Most přečkal řadu škod, které způsobily různé povodně. V roce 1886 byl zcela přestavěn a původní dřevěnou konstrukci nahradil most ocelový.[1] Nejednalo se o novou konstrukci, přenesena sem byla starší, která byla použita na stavbě úzkorozchodné železnice.

V roce 1914 u tohoto mostu došlo k prvnímu pokusu o útok na následníka Rakousko-uherského trůnu, nicméně ještě neúspěšný.[2]

V roce 1919 byl pojmenován podle Nikoly Zrinského a po rozpadu Jugoslávie získal svoje dnešní jméno. Obnoven byl v roce 2002.[1] V roce 2012 bylo kompletně vyměněno původní osvětlení a nahrazeno LED panely.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sarajevski mostovi su duša i srce grada: Priča o simbolima historije bh. prijestolnice. radiosarajevo.ba [online]. [cit. 2024-02-11]. Dostupné online. (bosensky) 
  2. R. DONIA, Robert. Sarajevo: biografija grada. Sarajevo: Izdavač za istoriju, 2006. 462 s. Dostupné online. ISBN 9958-9642-8-7. S. 147. (bosenština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]