Montbeliardský skot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Montbeliard)
Montbeliardský skot
kráva plemene montbeliard
kráva plemene montbeliard
Základní informace
Země původuFrancieFrancie Francie
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostimaso-mléčný
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce1000–1200 kg[1]
Hmotnost samice650–750 kg[1]
Výška samce †152–158 cm[1]
Výška samice †140–144 cm[1]
Tělesný rámecstřední až velký
Barvačervenobíle strakatá
Klasifikace a standard
Plemenná skupinačelnatá plemena, skupina horského skotu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Montbeliardský skot, montbeliard, francouzsky montbéliarde, je francouzské plemeno skotu s dvoustrannou užitkovostí. Původem je příbuzné s ostatním evropským červenostrakatým skotem, včetně českého strakatého.[1] Montbeliard je prošlechtěný na produkci mléka vhodného k výrobě sýrů a ve Francii tvoří 14 % veškerého dojeného skotu.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Montbeliard patří do skupiny plemen horského strakatého skotu. Zemí původu všech plemen tohoto fylogenetického původu je Švýcarsko, kde vznikl původní bernsko-simentálský skot, červenostrakaté plemeno velkého tělesného rámce. V 18. století se simentálský skot dostal do severovýchodní Francie se členy protestantského hnutí Mennonitů.[1] Ti se usídlili v okolí města Montbéliard, odtud dnešní název plemene. Původní simentálský skot se zde křížil s místním skotem, na rozdíl od červenostrakatého skotu jinde v Evropě byl montbeliard už od počátku šlechtěn s větším důrazem na mléčnou užitkovost pro potřeby sýrařství. Plemenná kniha je vedena od roku 1889.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Montbeliardský skot je plemeno středního až velkého tělesného rámce, dospělé krávy dosahují hmotnosti 650–750 kg. Je středně dobře osvalený s jemnou kostrou, hrudník je plošší, prostorný u starších krav. Klouby jsou suché, paznehty dobře utvářené. Vemeno je pravidelné, prostorné, vysoce upnuté s dlouhou základnou.[2] Zvířata jsou přirozeně rohatá, v chovech jsou převážně odrohovaná. Zbarvení je červenostrakaté, končetiny jsou bílé, stejně tak i hlava je bílá, někdy s menšími červenými skvrnami v okolí očí.

Je to plemeno kombinované, maso-mléčné, s poměrem mléčné a masné produkce 70 : 30.[2] Obsah bílkovin v mléce je vysoký, obsah tuku relativně malý. Dobrá je také perzistence laktace. Ve Francii produkovaly krávy v kontrole užitkovosti v roce 2001 5777 kg mléka za laktaci,[2] v roce 2003 7440 kg mléka při průměrném obsahu 3,9 % tuku a 3,4 % bílkoviny.[1] Masná užitkovost je velmi dobrá, srovnatelná se strakatým skotem,[2] konstituce montbeliardů je pevná s dobrým zdravotním stavem, zvířata jsou dlouhověká a mají dobrou schopnost využívat pastvu.

Mimo Francii je montbeliardský skot chován v Belgii, Dánsku, Švýcarsku, Itálii, Německu a v Polsku a vyskytuje se i mimo Evropu.[2] Hlavní oblastí chovu je severovýchodní Francie.[1] Chová se zde pastevním způsobem se sezónním zimním telením k produkci jatečných telat, kříženců masných plemen.[2] Plemeno bylo přechodně zušlechťováno červeným holštýnským skotem[2] a na konci 20. století bylo využito při šlechtění strakatého skotu v Německu, ve Švýcarsku a v České republice.[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h i j SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 30. 
  2. a b c d e f g BOUŠKA, Josef, a kolektiv. Chov dojeného skotu. Praha: Profi press, 2006. 186 s. ISBN 80-86726-16-9. Kapitola Dojená plemena skotu, s. 41–42. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. 
  • BOUŠKA, Josef, a kolektiv. Chov dojeného skotu. Praha: Profi press, 2006. 186 s. ISBN 80-86726-16-9.