Monika Juchová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mgr. Monika Juchová
Rodné jménoŠvubová
Narození5. října 1974
Jeseník
Alma materFilozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně
Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze
Povoláníspeciální pedagožka a logopedka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Monika Juchová, rozená Švubová, (* 5. října 1974 Jeseník) je pedagožka, speciální pedagožka, logopedka, knihovnice.[1]

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě na Střední knihovnické škole v Brně vystudovala v roce 2003 obor Informační věda na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Téhož roku také absolvovala doplňující pedagogické studium na stejné fakultě na Ústavu pedagogických věd. V roce 2012 ukončila na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy specializační studium školní poradenství, zaměřené na výchovné poradenství. V roce 2017 vystudovala na téže fakultě obor Speciální pedagogika a logopedie.

Absolvovala studijní pobyty na University of Illinois a University of Michigan, kde se zajímala především o problematiku specifických vzdělávacích potřeb žáků. Je certifikovanou lektorkou stimulačního programu pro děti Maxík, nápravného programu pro rozvoj pozornosti a soustředění KUPOZ, diagnostického a nápravného programu Percepční oslabení ve školní praxi, Feurnsteinovy metody instrumentálního obohacování a dalších,[2]

Do roku 2010 působila jako učitelka odborných předmětů na Vyšší odborné škole a Střední odborné škole informačních a knihovnických služeb v Brně. Na škole také vedla Informační a knihovnické centrum, aktivně se zajímala o možnosti pomoci knihoven při integraci národnostních menšin. V roce 2010 nastoupila do Open Gate jako vychovatelka, několik let vedla knihovnu na škole. Později začala vyučovat předmět Studijní dovednosti, který zde učí stále, a vykonávat funkci výchovné poradkyně školy[3].

V současné době pracuje jako pedagožka, logopedka, speciální pedagožka a výchovná poradkyně.[4] Jako logopedka a speciální pedagožka pracuje s dětmi a dospělými s poruchami řeči či speciálními vzdělávacími potřebami.[5] Zajímá se o biblioterapii a specifika vzdělávání levorukých dětí. Věnuje se problematice čtenářství a jeho rozvoje u mladých lidí se specifickými vzdělávacími potřebami

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Juchová Monika. Open Gate [online]. [cit. 2023-02-14]. Dostupné online. 
  2. Ochutnávka Feurnsteinovy metody v knihovně: MČ Praha-Kolovraty. www.kolovraty.cz [online]. [cit. 2023-02-15]. Dostupné online. 
  3. PREF: Rodič jako partner školy - Monika Juchová [online]. Dostupné online. 
  4. Tým Poradenského centra. Open Gate [online]. [cit. 2023-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-02-14. 
  5. Láry Fáry - speciálně-pedagogické a logopedické poradenství. www.laryfary.eu [online]. [cit. 2023-02-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]