Mocius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mocius
Narození470 př. n. l.
Lu
Úmrtí391 př. n. l. (ve věku 78–79 let)
BydlištěStát Sung
Povolánífilozof, ženista a inženýr
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mocius (Mo-c', čínsky 墨子 pchin-jin Mòzǐ, 470–391 př. n. l.) byl čínský filosof období válčících států, který odmítal některé Konfuciovy doktríny. Ve své době vytvořil vlastní školu a kritizoval zejména konfuciánské lpění na obřadech. Hlásal prostotu a jednoduchost, lidé měli jednat tak, aby zůstali věrní společnosti. Několik generací po jeho smrti se jeho učení rozpadlo, převládl tradiční konfucianismus.

Filozofie[editovat | editovat zdroj]

Mocius byl velmi nespokojený zejména z pohřebních obřadů, které kladl jako ukázku nesmyslnosti konfuciánských ceremonií.

Pohřeb zcela obyčejného muže by vyčerpal veškeré prostředky jeho rodiny. V případě smrti lenního pána by byla vyprázdněna státní pokladnice, aby jeho tělo mohlo být obklopeno zlatem, nefrity a perlami a hrobka naplněna štůčky hedvábí a dvojkolými vozíky.

Za organizaci takových obřadů navíc konfuciánští učenci dostávali poplatky, což Mocius považoval za neslučitelné s atmosférou pohřbu. Jeden člověk by neměl vydělávat na smrti druhého. Hlásal, že lidé by měli konat věci prospěšné státu a společnosti. Měli by chodit oblečeni vhodně, ale ne příliš extravagantně. Měli by jíst jednoduchou stravu a žít v prostých domcích. Na rozdíl od Konfucia považoval hudbu za zbytečné plýtvání lidskou energií. Také nesouhlasil s prioritou některých rodinných vztahů. Zdůrazňoval, že to vede k rozbourávání principu „všeobecné lásky“. Tato filosofie za jeho života získala mnoho následovníků, ale později nedokázala obstát proti tradičnímu konfucianismu.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Thomas a Dorothy Hooblerovi, Konfucianismus, Nakladatelství Lidové Noviny, ISBN 80-7106-190-5

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]