Mobilní virtuální privátní síť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mobilní virtuální privátní síť (mobilní VPN nebo mVPN) poskytuje mobilním zařízením s přístupem do sítě zdroje a aplikace jejich domácích sítí, i když jsou připojené k jiným sítím (drátovým nebo bezdrátovým).

Mobilní VPN jsou používány v prostředích, kde pracovníci potřebují vytvářet spojení kdykoliv během zasedání, pracovní doby. Když se připojují prostřednictvím různých bezdrátových sítí, dochází k výpadkům pokrytí nebo pozastavují činnost zařízení (např. aby šetřili baterii). Konvenční VPN nedokáží zvládnout takovéto úkoly, protože když je přerušen síťový tunel, tak dojde k odpojení, překročení časového limitu[1], selhání nebo pádu běžící aplikace[2]. Mobilní VPN jsou běžně používány ve veřejné bezpečnosti, práci z domova, v nemocnicích, v oblasti řízení služeb, utilit a dalších průmyslových odvětvích.[3] Proto jsou stále častěji kladně přijímány odborníky na mobilní techniku a tzv. "bílými límečky".[2]

Porovnání s jinými typy VPN[editovat | editovat zdroj]

VPN udržuje ověřené, šifrované spojení pro bezpečný přesun dat pomocí veřejných sítí (typicky Internet.) Další VPN typy jsou IPsec VPN, který je užitečný pro spojení bod-bod kde koncové body v síti jsou známé a nemění se; nebo SSL VPN, které poskytují přístup pomocí webového prohlížeče a jsou obvykle používány pro vzdálenou práci (telekomunikačními pracovníky a obchodními cestujícími).[4]

Tvůrci mobilních VPN dělají rozdíl mezi vzdáleným přístupem a mobilním prostředím.[4] Uživatel používající vzdálený přístup obvykle naváží spojení z pevného koncového bodu, spustí aplikace umístěné ve zdrojích firmy které potřebují a odhlásí se. Oproti tomu v mobilním prostředí se koncový bod stále mění (například, když uživatel přechází mezi různými mobilními sítěmi nebo Wi-fi přístupovými body). Mobilní VPN udržuje virtuální spojení s aplikací vždy, i když se změní koncový bod přes který je připojena a předávání potřebných přihlašovacích údajů probíhá pro uživatele transparentně.[5]

Funkce mobilní VPN[editovat | editovat zdroj]

Toto jsou běžné funkce zařízení s mobilní VPNs[6]

Funkce Popis
Vytrvalost Otevřená aplikace zůstane aktivní, spuštěná a funkční, i když se změní nebo přeruší bezdrátové spojení, laptop přejde do stavu hibernace nebo uživatel ručního zařízení přepne zařízení do úsporného režimu a poté ho zase "probudí".
Roaming Základní virtuální spojení zůstává zachováno, pokud zařízení přejde do jiné sítě. Mobilní VPN zařízení se automaticky přihlásí do jiné sítě.
Aplikační kompatibilita Aplikace běží v režimu "vždy-připojené" drátové LAN. Když aplikace běží na mobilním zařízení s podporou mobilní VPN, není potřeba jakkoliv měnit její nastavení.
Bezpečnost Vyžadováno ověření uživatele, zařízení nebo obou a je vyžadováno šifrování v souladu s bezpečnostními normami (například FIPS 140-2).
Akcelerace Optimalizované spojení a komprese dat zvyšující výkon bezdrátových sítí, zejména v mobilních sítích, kde může být omezena šířka pásma.
Silná autentifikace Prosazuje dvou nebo více-úrovňovou autentifikaci použitím kombinace hesla, chytré karty, veřejným klíčem nebo biometrickým zařízením; To vyžadují některé předpisy, zejména, pokud jde o přístup k systémům CJIS v oblasti práva.

Správa mobilní VPN[editovat | editovat zdroj]

Některé mobilní VPN nabízí další "mobil-aware", správu a bezpečnostní funkce, takže v IT odděleních mají přehled a kontrolu nad prostředky, které nemusí být v firemních prostorách nebo nejsou připojené k lokální síti.[7]

Funkce Popis
Správa přes konzoli Zobrazuje stav zařízení a uživatelů a nabízí možnost karantény zařízení, které mohlo být ztraceno nebo ukradeno.
Správa zásad Prosazuje přístupovou politiku založenou na provozu v síti, šířce pásma připojení, na vlastnostech 3. vrstvy (IP adresa, TCP a UDP, atd.), čase a v některých VPN řízení přístupu jednotlivých aplikací.
Kvalita služeb (QoS) Určuje prioritu různých aplikací nebo služeb které soupeří o dostupnou šířku bezdrátového pásma, to je důležité pro zajištění dodávek dat pro kritické aplikace, streaming médií nebo VoIP.
Kontrola přístupu do sítě Hodnotí stav oprav, anti-viru, anti-spyware ochrany a další aspekty "zdraví" zařízení před povolením připojení. Volitelně může integrovat automatickou nápravu zařízení.
Mobilní analýza Poskytuje správci přehled o využití bezdrátové sítě a zařízení.
Notifications Upozornění správce na bezpečnostní rizika a problémy se spojením, které mají vliv na uživatele pomocí SMTP, SNMP nebo syslog

Mobilní VPN průmysl a aplikace[editovat | editovat zdroj]

Mobilní VPN našli uplatnění v mnoha odvětvích průmyslu, kde poskytují mobilní přístup zaměstnanců k softwarovým aplikacím.[8]

Průmysl Pracovníci Použití
Integrovaný záchranný systém policisté, hasiči, zdravotníci, záchranáři Pomocí počítačů lze zjistit nejbližší "volné" vozidlo, zkontrolovat řidičské oprávnění a registrační značku vozidla, zajistit přístup do intranetu stanice atd.
Domácí péče Domácí fyzioterapeuti, domácí asistenti a zaměstnanci hospicu elektronické zdravotní záznamy, elektronické záznamy o lécích a léčbě, plánovací a účtovací aplikace.
Nemocnice a kliniky Lékaři, Zdravotní sestry a další zaměstnanci Elektronické zdravotní záznamy, elektronické záznamy o léčbě, system archivace snímků a komunikační systém, rozpisy směn, léky, registrace pacienta, plánování, hospodářství, účtování, účetnictví.
Terénní služby Terénní technici, opraváři Oblasti řízení služeb, které mohou zahrnovat řízení vztahů se zákazníky, řízení objednávek práce, odeslání a archivace dat zákaznického servisu, stejně jako databáze zákazníků, požadavky na přístup, a části inventáře, sledování hmotného majetku, objednávání dílů, dokumentace přístupů.
Podomní prodej Obchodní zástupci Řízení vztahů se zákazníky, zásoby, plnění objednávek.
Utility Terénní technici, revizní a opravárenští technici Expedice, plánování práce, řízení objednávek, geografické informačních systémy, údržba, sledování dílů, objednání služby zákazníky, testování a školení.
Pojištění Likvidátor pojistných událostí Systémy zaznamenaných požadavků, odhadové aplikace.

Mobilní VPN zařízení[editovat | editovat zdroj]

Některá prostředí vyžadují zařízení schopné zvládnout "fyzickou zátěž", extrémní výkyvy počasí nebo jiné podmínky, se kterými se můžeme setkat venku nebo v terénu. Někteří výrobci vytvářejí robustní počítače, jako je Panasonic Toughbook nebo Itronix GoBook, notebooky nebo počítače, tablet PC. [9] Lze také použít různé kapesní počítače a chytré telefony. Operační systémy jsou obvykle na základu Microsoft Windows, včetně speciálních mobilních verzí, jako je Windows CE a Windows Mobile. [10] Mobilní VPN je dostupná pro chytré telefony Nokia[11] se Symbian OS.

Mobilní VPN v telekomunikaci[editovat | editovat zdroj]

V telekomunikacích je mobilní VPN řešení, které umožňuje zahrnout zaměstnance všech poboček do společné sítě, která obsahuje všechny stolní a mobilní telefony. Používání mobilní VPN je pro interní komunikaci efektivní, protože poskytuje další služby a zaručuje vysokou kvalitu za nízkou cenu.

Použití mVPN ve firmách má následující výhody: [12]

  • Přímé spojení - firemní síť se stává součástí mobilního operátora prostřednictvím přímého připojení
  • Soukromý adresný systém - Adresy jednotlivých zařízení jsou přizpůsobeny organizaci společnosti
  • Firemní obchodní skupiny - Všechny pobočky a zaměstnanci jsou součástí jedné společné skupiny, která zahrnuje všechny mobilní a stolní telefony
  • Zkrácená volba - krátké číslo pro volání každému zaměstnanci.
  • Inteligentní přesměrování - snadné přesměrování v rámci skupiny podniků
  • Skupiny a podskupiny - několik podskupin lze definovat ve skupině s různými oprávněními
  • Kontrola hovorů - může být povoleno nebo zakázáno volat z firemní sítě na některá čísla

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Phifer, Lisa. "Mobile VPN: Closing the Gap", SearchMobileComputing.com, July 16, 2006.
  2. a b Cheng, Roger. "Lost Connections", The Wall Street Journal, December 11, 2007.
  3. www.netmotionwireless.com [online]. [cit. 2011-12-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-12-13. 
  4. a b www.netmotionwireless.com [online]. [cit. 2011-12-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-08-06. 
  5. http://searchmobilecomputing.techtarget.com/tip/0,289483,sid40_gci1210989_mem1,00.html
  6. http://www.columbitech.com, http://www.netmotionwireless.com, http://www.radio-ip.com
  7. http://www.netmotionwireless.com
  8. www.netmotionwireless.com [online]. [cit. 2011-12-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-03-31. 
  9. http://www.panasonic.com/business/Toughbook, http://www.gd-itronix.com Archivováno 17. 5. 2014 na Wayback Machine.
  10. http://www.netmotionwireless.com/support/technotes/1515.aspx
  11. http://www.nokia.com/mobilevpn[nedostupný zdroj]
  12. www.huawei.com [online]. [cit. 2011-12-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2006-05-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]