Mitsubishi Starion

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mitsubishi Starion
Mitsubishi Starion
Mitsubishi Starion
VýrobceMitsubishi
Další jménaMitsubishi Colt Starion, Chrysler Conquest, Dodge Conquest, Plymouth Conquest
Roky produkce19821990
Místa výrobyJaponsko
PředchůdceMitsubishi Galant Lambda
NástupceMitsubishi 3000GT
Karoserie2 dveřová karoserie (parametr potřebuje upřesnit)
Třídasportovní
Motor
Motor2,0l, 2,6l
Převodovky
Převodovkapětistupňová manuální, čtyřstupňový automat
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mitsubishi Starion je sportovní automobil, který v letech 1982 až 1990 vyráběla japonská automobilka Mitsubishi. Vůz byl prodáván i na americkém trhu pod jinými jmény.

Závodní verze[editovat | editovat zdroj]

Mitsubishi Starion 4WD[editovat | editovat zdroj]

Verze 4WD byla připravena pro skupinu B. Vývoj měla na starost společnost Ralliart. Automobil měl mít pohon všech kol a měl být odolný jako Audi Quattro. Šéfem vývoje byl Allan Wilkonson. Přední část vozu byla upravena, byly odstraněny výklopné světlomety a maska byla nahrazena jinou, která byla podobná typu Pajero. Od roku 1983 byl automobil testován v mistrovství Skotska a Portugalska. První start v mistrovství světa proběhl na Rallye 1000 Pistes 1984. Ve stejném roce proběhla i homologace a vůz mohl startovat ve skupině B poprvé na RAC Rallye 1984. Výsledky však zaostaly za očekáváním a tak byl projekt ukončen. Údajně jeden vůz startoval na Rallye Dakar 1983 a Rallye Hongkong 1985. Firma HKS upravila Starion na typ D404 pro kategorii D, která se v rámci Mistrovství světa nevypisovala.

Automobil měl samonosnou karoserii s motorem vpředu. Použitý motor byl shodný s tím, který byl použit ve voze Mitsubishi Lancer Turbo. Jednalo se o čtyřválec s rozvodem OHC o objemu 2996 cm3 přeplňovaný turbodmychadlem, který dosahoval výkonu 350 koní a točivého momentu 253 Nm. Vůz měl elektronické vstřikování Bosch, talířovou spojku a převodovku z Pajera.

Rozměry

  • Délka 4026 mm
  • Šířka – 1730 mm
  • Hmotnost 1050 kg

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]