Minipočítač

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
První generace počítače PDP-8 firmy Digital Equipment Corporation (DEC) v Národním muzeu americké historie
Data General Nova, se sériovým číslem 1, první 16bitový minipočítač, vystavený v Muzeu počítačové historie v Kalifornii
Počítač PDP-11 model 40, raný člen 16bitové minipočítačové rodiny firmy DEC, vystavený v Technickém muzeu ve Vídni

Minipočítač (anglicky minicomputer) je označení používané pro menší počítače, které se objevily v polovině 60. let 20. století a které se prodávaly za mnohem menší cenu než mainframy a počítače střední velikosti firmy IBM a jejích přímých konkurentů. Průzkum, který uskutečnil list New York Times v roce 1970, dospěl k definici, že minipočítač je stroj s cenou méně než 25 000 USD, s pamětí o kapacitě alespoň 4K slov a se vstupně-výstupním zařízení jako je dálnopis, který je schopen zpracovávat programy ve vyšším programovacím jazyce, jako je Fortran nebo BASIC.[1] Minipočítače tvořily zvláštní skupinu s vlastní softwarovou architekturou a operačními systémy. Nepoužívaly se pro hromadné zpracování dat nebo složité numerické výpočty, ale pro obsluhu přístrojového vybavení, řízení, mezilidskou interakci, jako komunikační routery nebo pro přípravu dat pro větší počítače. Často byly prodávány se speciálními aplikacemi pro koncové zákazníky prostřednictvím OEM výrobců. Během dvou desetiletí existence minipočítačů (1965–1985) se na tomto poli objevilo téměř 100 společností, ale přežila jich necelá desítka.[2]

Po příchodu jednočipových procesorů, z nichž první byl Intel 4004 v roce 1971, se termín „minipočítač“ začal používat pro stroje, který leží mezi mikropočítači a nejmenšími mainframy. Po roce 2000 se termín „minipočítač“ příliš nepoužívá; funkci minipočítačů převzaly pracovní stanice a menší servery s procesory SPARC, PowerPC a Itanium firem jako Oracle, IBM a Hewlett-Packard.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Minicomputer na anglické Wikipedii.

  1. SMITH, William D. Maxi Computers Face Mini Conflict: Mini Trend Reaching Computers. New York Times. 1970-04-05. 
  2. BELL, C. Gordon. Rise and Fall of Minicomputers [online]. Leden 2013 [cit. 2014-09-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-09-29. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]