Michal Žabka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michal Žabka
Narození20. prosince 1965 (58 let)
Liberec
Povoláníanimátor
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Michal Žabka (* 20. prosince 1965 Liberec) je český režisér a scenárista.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Absolvoval studium animace na Vyšší odborné filmové škole ve Zlíně (vedoucí pedagog Igor Ševčík) a v roce 2000 dokončil studia na katedře animace Akademie múzických umění v Praze (FAMU, vedoucí pedagog Břetislav Pojar a Pavel Koutský). Hned svým prvním úspěšným filmem Babalón (1997) byla předznamenána jeho tvorba režiséra i výtvarníka animovaných loutkových, kreslených a v počítači vytvořených CG filmů. Následovaly krátké filmy Prasavci (2001) a Paní G. (2007).

Jinou polohu jeho tvorby představuje „počítačová loutka“ – CG animace, kterou tvoří zejména pro televizi. Nejprve si ji vyzkoušel v pilotu série Chlupáči, ale realizoval se až jiný jeho seriál, třináctidílný večerníček České televize s názvem Tři prasátka (2011).

Další loutkový film Účetní a víla (2011) byl zařazen v povídkovém celovečerním filmu Autopohádky (2011), následoval celovečerní Čtyřlístek ve službách krále (2013) a velmi krátký film Cvak! Fenomén televize (2013).

V letech 20142017 natočil pro Českou televizi kreslený seriál Anča a Pepík (2017) podle legendárního komiksu Lucie Lomové. V tomto roce také dokončil se studiem Animation People krátký loutkový film podle námětu Břetislava Pojara Vánoční balada (2016). V současnosti jde do kin celovečerní film Velké dobrodružství Čtyřlístku (2019) natočený opět ve spolupráci s Jaroslavem Němečkem. Je držitelem mnoha cen z tuzemských i zahraničních festivalů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]