Mezinárodní matematická soutěž Vojtěcha Jarníka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní matematická soutěž Vojtěcha Jarníka
MístoOstrava
Datum založení1991
Datumpřelom března a dubna
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní matematická soutěž Vojtěcha Jarníka (angl. Vojtěch Jarník International Mathematical Competition) je matematická soutěž, která je pořádána Ostravskou univerzitou v Ostravě. Soutěž je pojmenována po významném českém matematikovi Vojtěchovi Jarníkovi, který se zabýval hlavně matematickou analýzou a teorií čísel. Soutěž je pořádána každoročně na přelomu března a dubna. Jedná se o nejstarší matematickou soutěž pro vysokoškoláky v Evropě.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Soutěž byla založena Jaroslavem Hančlem v roce 1991.[2] Navázal tak na tradici již nekonající se soutěže ISTAM, což byla mezinárodní matematická soutěž pro studenty vysokých škol v Evropě konaná v 70. a 80. letech 20. století. Původně byla soutěž založena pro studenty, které matematika bavila, jako možnost poměřit své síly. V letech 1991–1996 se VJIMC zúčastnily jedna nebo dvě vysoké školy. Postupně počet zúčastněných studentů a univerzit rostl. Již v roce 1997 se účastnilo osm vysokých škol ze čtyř zemí Evropy. V roce 2004 se účastnilo už 23 univerzit. Od roku 2010 se soutěže účastní i mimoevropští studenti, například studenti z Kolumbie nebo Indonésie.

29. ročník 28. ročník 27. ročník
Kategorie Počet studentů Počet univerzit
Kategorie I 71 studentů 37 univerzit
Kategorie II 73 studentů
Kategorie Počet studentů Počet univerzit
Kategorie I 79 studentů 35 univerzit
Kategorie II 71 studentů
Kategorie Počet studentů Počet univerzit
Kategorie I 69 studentů 39 univerzit
Kategorie II 79 studentů

V současné době[kdy?] organizují VJIMC studenti a pracovníci Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity pod vedením Jana Šustka.[3] V historii soutěže se nejlépe umisťují studenti z Polska, České republiky a Ruska.

Pravidla soutěže[editovat | editovat zdroj]

Soutěž je rozdělena na dvě kategorie. V první kategorii jsou studenti prvního a druhého ročníku vysoké školy, ve druhé pak studenti třetího až pátého ročníku.

Průběh soutěže[editovat | editovat zdroj]

Soutěž Vojtěcha Jarníka probíhá od středy do soboty. Soutěžící a porotci se sjíždějí do Ostravy ve středu a čtvrtek, kdy probíhají registrace. V pátek ráno je slavnostní zahájení soutěže, které se obvykle koná v aule Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. Samotná soutěž probíhá v pátek. V průběhu čtyř hodin musejí soutěžící vyřešit čtyři příklady, které byly pečlivě vybírány porotou. Po ukončení časového limitu určeného na vyřešení příkladů odevzdávají studenti svá řešení a porotci se pouští do opravování. Už v průběhu samotného opravování mohou soutěžící sledovat předběžné výsledky na internetu. V sobotu dopoledne je dán soutěžícím prostor na protesty proti hodnocení. Odpoledne je pak slavnostní zakončení, které se opět koná v aule Pedagogické fakulty Ostravské univerzity. Ve volném čase před soutěží nebo po jejím ukončení mají soutěžící možnost navštívit Ostravu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Již brzy! 24. ročník Mezinárodní matematické soutěže Vojtěcha Jarníka [online]. Měsíčník Ostravské univerzity v Ostravě, 2014-01. Dostupné online. 
  2. FERDIÁNOVÁ, Věra. Matematická elita měla sraz v Ostravě [online]. Novinky.cz [cit. 2014-10-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-04-11. 
  3. Krachun a Balitskij nejlepšími matematiky [online]. Listy Ostravské univerzity [cit. 2014-10-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-12-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]