Mezinárodní letiště v Miami

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní letiště Miami
Miami International Airport
Letecký pohled na Mezinárodní letiště v Miami
Letecký pohled na Mezinárodní letiště v Miami
Základní informace
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Nejbližší městoMiami (13 km)
Typ letištěmezinárodní veřejné civilní
ProvozovatelMiami-Dade Aviation Department (MDAD)
Otevření1928
Kód letiště ICAOKMIA
Kód letiště IATAMIA
Souřadnice
Map
Nadmořská výškaft / 2 m
Statistika (2022)
Cestujících50 684 396
Pohybů458 478
Vzletové a přistávací dráhy
  • 8L/26R – asfalt, 2621×61 m
  • 8R/26L – asfalt, 3202×46 m
  • 9/27 – asfalt, 3962×46 m
  • 12/30 – asfalt, 2851×46 m
Odkazy
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní letiště v Miami anglicky Miami International Airport (IATA: MIA, ICAO: KMIA) je mezinárodní letiště ve městě Miami na Floridě. Nachází se v nepřičleněném území okresu Miami-Dade a slouží jako primární mezinárodní letiště pro oblast jižní Floridy. Současně představuje hlavní letecké zařízení pro spojení Spojených států se zeměmi Latinské Ameriky.

Miami International Airport patří mezi jedno z nejvytíženějších letišť v USA, o čemž svědčí fakt, že zde ročně odbaví kolem 50 milionů cestujících[1]. Toto největší floridské letiště je druhou hlavní vstupní bránou pro zahraniční návštěvníky USA. Rozsáhlá síť mezinárodních letištních spojů zahrnuje nonstop lety do více než sedmdesáti světových měst v Severní a Jižní Americe, Evropě i Asii.

Letiště patří mezi hlavní letecké uzly společnosti American Airlines,[2] která je největším leteckým dopravcem na světě. V nákladní letecké dopravě je pak základnou pro firmy UPS Airlines a FedEx Express.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní letiště v Miami bylo otevřeno roku 1928 jako Pan American Field, přičemž sloužilo jako základna pro společnost Pan American Airways Corporation. V roce 1934 odtud začala létat společnost Eastern Airlines a v roce 1937 National Airlines. PanAm a Eastern patřily k hlavním společnostem využívajícím letiště až do roku 1991, kdy obě vyhlásily konkurs. Jejich destinace pak převzaly převážně American Airlines a United Airlines.

Terminály[editovat | editovat zdroj]

Letiště má tři terminály: North (Sever), Central (Střed) a South (Jih) se šesti odletovými halami. Všechny terminály odbavují vnitrostátní i mezinárodní lety. Terminál Sever je určen téměř výlučně pro cestující společností American Airlines a American Eagle. Nejnovější odletovou halou je Concourse J, jež byla dokončena v roce 2007.

V poměrně nevelké vzdálenosti od tohoto letiště se nachází Letiště Fort Lauderdale-Hollywood, které poskytuje rovněž mezinárodní dopravu.[3] Letiště Opa-Locka a Kendall-Tamiami, jež leží na území mimo aglomeraci, zajišťují především leteckou dopravu uvnitř oblasti Miami.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Medzinárodné letisko Miami na slovenské Wikipedii.

  1. MIA celebrates its busiest year with 50.6 million passengers. MIA celebrates its busiest year with 50.6 million passengers [online]. [cit. 2023-10-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. AMR Corporation Draws Support From Key Officials for New Network Strategy [online]. American Airlines [cit. 2010-07-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Southwest Airlines Cities [online]. Southwest Airlines [cit. 2010-07-16]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]