Mercedes-Benz Vision Avatar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mercedes - Benz Vsion Avatar
VýrobceMercedes-Benz
KoncernDaimler
DesignérMercedes-Benz, Avatar
Druh pohonu4x elektromotor
PlatformaEQ
Technické údaje
Délka6000 mm
Šířka2000 mm
Počet míst4
Kapacita akumulátoru110 kW
Dojezd700 km
Motor
Výkon350 kW (476 HP)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mercedes benz Vision Avatar (též zkráceně AVTR) je koncept automobilu od společnosti Mercedes-Benz představený v roce 2020 na veletrhu CES v Las Vegas. Vozidlo vzniklo ve spolupráci s tvůrci filmu Avatar. Automobil je plně autonomní.[1] Zatím vzniklo pouze několik prototypů.

Design[editovat | editovat zdroj]

Design automobilu je inspirovaný filmem Avatar od Jamese Camerona. Avataři byli v tomto filmu propojeni s přírodou, zatímco toto auto má být maximálně propojené s řidičem. Světla v interiéru i exteriéru pak mění barvy podle emocí řidiče.

Celé čelní sklo je velkoplošný displej, na který je promítána cesta před vozidlem. Lze však spustit i animaci planety Pandora z filmu Avatar. Automobil má prosklené boky. Automobil má kapacitu 4 osoby. Automobil má svítící logo Mercedes-Benz. V zadní části se nachází 33 klapek, které mění barvy například při brždění (svítí červeně).

Na kolech se nachází světelné proužky, které měni barvu podle rychlosti nebo srdečního tepu řidiče.[2] Interiér je vyroben z kompletně recyklovaných materiálů.[3]

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Automobil stojí na elektrické platformě EQ, která pohání i jiné elektrické vozy Mercedes-Benz. Vision Avatar má 4 elektromotory, u každého kola jeden[4]. Dokáže jet i do stran a to pod úhlem více než 30°. Automobil používá k mnoha akcím biometrii.[5] Cílem je maximálně propojit řidiče a automobil.

V zadní části automobilu se nachází 33 pohybujících se částí, které mají jak designový význam, tak technický. Pomáhají například při brždění, aby bylo účinnější. V zadní části vozu se nachází také solární panely, které prodlužují výdrž baterií a zvyšují dojezd automobilu. Dalším zdrojem energie je takzvaná rekuperace.

Na voze je recyklováno celkem 95% materiálů. Jde o první vůz s bateriemi vyrobenými naprosto bez kovů a dalších vyčerpatelných zdrojů. Baterie jsou vyrobeny pouze z obnovitelných zdrojů. Jde především o organickou buněčnou grafenovou strukturu, která má velkou kapacitu a přitom je velice tenká. Tato baterie, která je plně kompostovatelná, se nabije z 0 na 100% za 15 minut.[6][7]

Spodní část vozu je tvořena především dřevem Karuun, které je tvořeno kořeny dřeviny ratan. Tento materiál je odpadním produktem vznikajícím zpracováním tohoto dřeva.[8]

Materiály[editovat | editovat zdroj]

95% materiálů na voze je recyklováno nebo z obnovitelných zdrojů:

Technické údaje[editovat | editovat zdroj]

Automobil má 4 elektromotory o celkovém výkonu 350 kW (476 koní).[8] Akumulátor má kapacitu 110 kW. Maximální dojezd vozu i při zapojení rekuperace a solárních panelů je 700 km. Automobil stojí na platformě EQ, kterou využívají i jiné vozy Mercedes - Benz.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Inspired by the future: The Mercedes-Benz VISION AVTR.. www.mercedes-benz.com [online]. [cit. 2021-02-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-02-23. (anglicky) 
  2. Mercedes-Benz Vision AVTR: Koncept inspirovaný filmem Avatar pozná řidiče podle dechu. auto.cz [online]. [cit. 2021-02-15]. Dostupné online. 
  3. ŠVAMBERK, Jiří. Autobible.cz [online]. 2020-01-08 [cit. 2021-02-15]. Dostupné online. 
  4. Meet the Mercedes Vision AVTR with 4 Electric Motors & 700 km Driving Range [online]. MotoWag [cit. 2023-10-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Mercedes-Benz se spojil s filmem Avatar a představil futuristický Vision AVTR – DesignMag.cz. www.designmag.cz [online]. [cit. 2021-02-15]. Dostupné online. 
  6. JR, Tom Huddleston. Mercedes-Benz made a concept car inspired by the movie 'Avatar' — take a look. CNBC [online]. 2020-01-09 [cit. 2021-02-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Vision AVTR: Místo točení volantem s autem splynete. Tak si představuje Mercedes budoucnost. www.autosalon.tv [online]. [cit. 2021-02-15]. Dostupné online. 
  8. a b S.R.O, 24net. Mercedes ukázal extrémně futuristický koncept ve spolupráci s filmem Avatar. fDrive.cz [online]. [cit. 2021-02-15]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]