Me'ir Fišeles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Me'ir Fišeles
Narození1703 (12. ijaru 5463)
Úmrtí1769 (21. nisanu 5529) (ve věku 65 let)
Denominacejudaismus
Děti
  • Liv Fišeles
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Rabi Me'ir Fišeles[1] (* kolem roku 1713/5733, Mladá Boleslav - 16. prosince 1769, Praha) byl pražský rabín a dlouholetý roš ješiva.

Někdy je označován jako Maharam Bumsla (název pro Mladou Boleslav, srov. německé Bunzlau) po svém rodném městě.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Mladé Boleslavi jako syn rabiho Efrajima Fischla Margalia. V dětství se učil u rabína Šmu'ela Krakauera a po smrti otce byl v mládí jedním ze studentů a spolupracovníků rabiho Jonathana Eybenschütze.

Byl členem soudu městského rabína Ezechiela Landaua. Po čtyřicet let působil jako roš ješiva a rabín. Mnoho z jeho studentů se stalo významnými rabíny, např. Eleazar Flekeles či Ja'akov Ginzburg.

Rabi Fischeles byl relativně zámožný a vedle své duchovní a pedagogické činnosti se věnoval také charitě a podporoval mnoho pražských rodin a učenců.

Většina jeho spisů byla ztracena při požáru Starého Města v roce 1754, některé jeho spisy byly po jeho smrti otištěny v knize Hasbarot Maharam Bumsla. Zemřel 17. kislevu 5530 (16. prosince 1769). Na jeho pohřbu pronesl řeč Noda bi-Jehuda. Předčítal text, který mu podle jeho slov byl zjeven ve snu týden před smrtí rabi Fišeles, aby jej zařadil do své smuteční řeči, až rabi Fišeles zemře.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Rabbi Me'ir Fišeles se oženil s Lajtel, dcerou rabína Mojše Ginzburga. Po její smrti se znovu oženil s Rachel, dcerou rabína Šimona Frankela Šapiry, vedoucího pražské kehily, která byla vdovou po rabínu Baruchu Spitzovi. Po smrti Lajtel, rozené Leitersdorf, se oženil s vdovou po rabim Akivu Egerovi.

Jeho synové byli rabi Liv Fischeles, který se po otci stal roš ješiva, a rabi Moše Fischer, tchán rabína Samuela Landaua, syna slavného pražského rabína Ezechiela Landaua. Jeho zeť, rabi Baruch Bendt Došnit, byl rabínem z Nijmegenu v Nizozemsku.[2] Jeho vnuk David Fischl byl jedním z hodnostářů pražské kehily.[3]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • הסברות מהר"ם בומסלא, מהדורה מוערת, ברוקלין תשנ"ג, באתר היברובוקס
  • [4]
  • שו"ת וחידושי רבינו מאיר פישלס, ירושלים: מכון ירושלים, תשס"ג, באתר אוצר החכמה
  • [5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku מאיר פישלס na hebrejské Wikipedii.

  1. שמות משפחה נכנסו לשימוש בקרב יהודי אירופה בערך בתקופתו, הוא כונה לעיתים ר' מאיר בומסלא על שם עיר הולדתו ולפעמים ר' מאיר פישל'ס על שם אביו ר' פישל (אצל שי"ר, הקדמת "ערך מלין", פראג תרי"ב, הוא מכונה "רבי מאיר פישל"). בנו הגדול, ר' ליב פישלס בחר לדבוק בכינויו של אביו, ובנו הצעיר מכונה לעיתים בשם פישר. ראו להלן: משפחתו.
  2. להרחבה אודותיו, ראו: קינסטליכער, אישים בתשובות החתם סופר, פריט תרז. בערכו של בנו הרב שלמה ממיקלוש.
  3. מוזכר אצל שי"ר, בהקדמת ספרו "ערך מלין", פראג ה'תרי"ב.
  4. HebrewBooks.org Sefer Detail: הסברות מהר"ם בומסלא -- מאיר פישלס. www.hebrewbooks.org [online]. [cit. 2023-06-24]. Dostupné online. 
  5. אוצר החכמה. tablet.otzar.org [online]. [cit. 2023-06-24]. Dostupné online.