Maze War

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maze War
Základní informace
VývojářSteve Colley
Datum vydánízačátek 1974
ŽánrFirst-person shooter
Herní módysingleplayer, multiplayer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Maze War (také známá jako (The) Maze Game, Mazewar, Maze Wars nebo jen Maze) je 3D videohra z roku 1974.

Maze War obsahovala mnoho originálních konceptů, mj. je označována za první síťovou hru (na ARPANETu) a první first-person shooter.[1] Přesné datum vydání však není známo, takže první síťovou hrou a první FPS by mohla být Spasim, vydaná v březnu 1974. Podle Colleyho Maze War vznikla pravděpodobně už roku 1973, ale síťovou se stala až na začátku roku 1974.[2]

Hra ovlivnila first-person hry i v jiných žánrech, především v RPG. Styl Maze War použila nejdříve Moria z roku 1975, dále například hry Ultima, Wizardry, Phantasy Star a Eye of the Beholder.

Herní systém[editovat | editovat zdroj]

Hra je velmi jednoduchá. Hráč prochází bludištěm, rozděleném na čtvercová pole, přičemž se může pohybovat dopředu a dozadu, otáčet se o pravý úhel doleva nebo doprava a nahlížet skrz dveře. Hráči, zobrazení jako oční bulvy, pak po sobě mohou střílet.[1] Za zastřelení protihráče se body získávají, za vlastní smrt ztrácejí. Některé verze (např. port na X Window System) obsahovaly cheat, jenž umožňoval hráči, který daný server spustil, vidět na mapě pozice ostatních hráčů. V některých verzích se občas v chodbách objevovaly kachny.[zdroj?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maze War na anglické Wikipedii.

  1. a b RYAN, Malcolm. IE2009: Proceedings of the 6th Australasian Conference on Interactive Entertainment. [s.l.]: Australasian Conference on Interactive Entertainment Dostupné online. ISBN 1450300103. (anglicky) 
  2. COLLEY, Steve. Stories from the Maze War 30 Year Retrospective [online]. DigiBarn Computer Museum, 2004-11-07 [cit. 2011-07-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]