Masarykova (Záhřeb)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Masarykova
Umístění
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
MěstoZáhřeb
Poloha
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Masarykova je ulice v chorvatské metropoli Záhřebu. Nachází se jihozápadně od samotného středu města a spojuje Náměstí Chorvatské republiky (dříve náměstí Josipa Broze Tita) s ulicí Petra Preradovića. Je dlouhá cca 300 metrů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice, která vznikla v souvislosti se šířením města Záhřebu v druhé polovině 19. století, se původně jmenovala Marovska. Jako původní silnice vedla ještě v prostoru dnešního náměstí Chorvatské republiky až před budovou dnešního Muzea umění a řemesel. Po výstavbě budovy Chorvatského národního divadla byla nicméně zkrácena do současné podoby. Na mapách druhého vojenského mapování je zachována podoba, kdy byla dokončena zástavba v severovýchodní části třídy (blíže ke středu města) a na mapách vojenského mapování třetího se již nachází v podobě, kdy byla zástavba dokončena po celé její délce.

V roce 1930 byla v souvislosti s tím, že tehdejší Jugoslávie (jejímž byl Záhřeb jedním z největších měst) byla ve spojeneckém vztahu s První ČSR přejmenována na počest Tomáše Garrigue Masaryka. Učiněno tak bylo na návrh tehdejšího primátora Záhřebu, Stjepana Srkulje.[1] Stalo se tak při příležitosti 80. Masarykových narozenin.

Název měla ulice i za doby existence komunistického režimu v tehdejší Jugoslávii. V letech 19951996 bylo diskutováno možné přejmenování Masarykovy, mimo jiné také z důvodu, že jako historická osobnost byl v Chorvatsku vnímán jako politik s prosrbskou orientací.[1] Přejmenování nicméně nebylo uskutečněno.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ulice se rozšiřuje na svém severovýchodním okraji. Jsou zde dva jízdní pruhy pro automobilovou dopravu. V jihovýchodní části je ulice jednosměrná.

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Doznajte zašto je ulica u centru grada dobila ime po Masaryku. direktno.hr [online]. [cit. 2024-01-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-09-10. (chorvatsky)