Marty Neumeier

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marty Neumeier
Narození10. října 1947 (76 let)
Povolánímotivační řečník
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marty Neumeier (* 10. října 1947) je americký odborník na problematiku inovací, strategie budování obchodních značek, designu designu, integrovaného marketingu a tzv. brand collaboration, tedy rozvíjení vztahů mezi obchodní značkou a jejími uživateli či klienty. Založil a dlouhou dobu vedl uznávaný magazín pro grafický design Critique.[1] V současnosti je ředitelem pro transformaci ve firmě Liquid Agency.[2] Jeho kniha Zag se dostala na žebříček sta nejlepších obchodních knih všech dob.[3]

Profesní kariéra[editovat | editovat zdroj]

Na začátku sedmdesátých let začínal Neumeier v jižní Kalifornii jako grafik a reklamní textař, chvíli se živil i jako novinář.[4] O deset let později se přestěhoval na sever Spojených států a začal se věnovat designu značek pro IT společnosti.

V polovině devadesátých let už má jeho společnost na kontě stovky značek, připravených maloobchodních balíčků a jiných aktivit mimo jiné pro Apple Computer, Adobe Systems, Netscape Communications, Eastman Kodak a Hewlett-Packard.[1] Za čtvrt století své praxe získal Neumeier stovky cen za design a publikoval v mnoha odborných časopisech a publikacích věnovaných designu.

V roce 1996 založil magazín pro grafický design Critique, jenž se rychle stal oblíbenou platformou pro debaty o efektivním přístupu k designu. Na stránkách Critique vstoupil Neumeier do rozsáhlé polemiky o tom, jak propojit strategii a design, což ho nakonec v roce 2002 vedlo k založení firmy Neutron LLC a nepřímo i k napsání jeho knih The Brand Gap, ZAG a The Designful Company.

V roce 2009 se jeho firma Neutron LLC obchodní fúzí sloučila se společností Liquid Agency[5], zaměřující se na plánování, rozvoj a identitu značek. V současnosti je Neumeier jejím ředitelem pro transformaci.[2] Vedle toho přednáší o designu, značkách a kreativní spolupráci. V roce 2015 vydal knihu The Brand Flip, která výrazně prohlubuje jeho dřívější pohled na fungování značek a přináší návod, jak značky řídit v situaci, kdy díky komunikačním technologiím získali značnou kontrolu nad nimi jejich zákazníci.[2]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Neumeier je autorem tří knih které polemizují o možnostech firem, jak překlenout propast mezi obchodní strategií a požadavky zákazníků. Staly se populárním vhledem do problematiky tvorby značek a jejich inovací. Byly přeloženy do více než 20 jazyků a staly se bestsellery.

  • The Brand Gap (2003, česky vydal AnFas: Praha, 2008): Neumeierova prvotina shrnuje dosavadní poznatky o strategii budování značek. Neumeier v ní nově definoval značku jako "zákazníkův niterný pocit z produktu, služby nebo oganizace".[2] The Brand Gap vyšel jako audiokniha v roce 2015 s hlasem Jakuba Hejdánka.
  • The Dictionary of Brand (2004, AIGA): Kapesní heslář základní terminologie brandingu, sestavený společně s Willoughby Design.
  • ZAG (2007, New Riders Press): kniha dále rozvíjí teorii značek, pátrá po tom, proč jsou některé úspěšné a jiné nikoli. Přichází s teorií jejich kreativní diferenciace, když zavádí pojem "jedinosti", která představuje zátěžový test strategie značky. Kniha se dostala na žebříček sta nejlepších obchodních knih všech dob.[3]
  • The Designful Company (2008, New Riders Press): kniha se zabývá problematikou transformace firem a novým trendům v managementu, tzv. designovém myšlení (design thinking).[6]
  • Metaskills: Five Talents for the Robotic Age (2012, New Riders Press): kniha o pracovní kreativitě ve věku sílící automatizace.
  • The 46 Rules of Genius: An Innovator's Guide to Creativity (2014, New Riders Press): "rychlý návod" k dosažení inovačního mistrovství.
  • The Brand Flip (2015, česky vydal AnFas: Praha, 2016): volné pokračování knihy The Brand Gap shrnuje zásadní momenty „obratu“ ve způsobu řízení značek a uvažování o nich, které jsou důsledkem proměny komunikačního prostředí. V nové éře rozhodují o budoucnosti a úspěchu značek zákazníci – a záleží na firmách, zda to přijmou jako nutné zlo nebo unikátní příležitost k inovaci. Pro ty, kdo se rozhodnou pro druhou cestu, nabízí Neumeier návod, jak na to.[7]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b TEDxPatagonia | TED. www.ted.com [online]. [cit. 2023-04-04]. Dostupné online. 
  2. a b c d NEUMEIER, Marty. The Brand Flip. 1. české. vyd. Praha: AnFas, 2016. 140 s. ISBN 978-80-906774-0-1. S. 140. 
  3. a b Archivovaná kopie. 100bestbiz.com [online]. [cit. 2012-09-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-09-07. 
  4. Archivovaná kopie. www.rebrand.com [online]. [cit. 2012-09-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-09-07. 
  5. Liquid Agency Merges with Neutron LLC. www.businesswire.com [online]. [cit. 2017-08-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. http://www.peachpit.com/store/product.aspx?isbn=0321620690
  7. Vychází Brand Flip, kniha o řízení značek v éře „nadvlády zákazníků“ – Design portál. www.designportal.cz [online]. [cit. 2017-08-29]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]