Martigues

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Martigues
Martigues – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška1 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
Martigues
Martigues
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha71,4 km²
Počet obyvatel48 568 (2021)[1]
Hustota zalidnění679,8 obyv./km²
Správa
StarostaGaby Charroux (od 2020)
Oficiální webwww.ville-martigues.fr
E-maille-maire@ville-martigues.fr
PSČ13500 a 13117
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Martigues je město ve francouzském departementu Bouches-du-Rhône (region Provence-Alpes-Côte d'Azur). Žije v něm 48 783 obyvatel (rok 2016) zvaných Martégaux. Obec Martigues se skládá ze tří městských částí (Jonquières, Ferrières a L'île) a okolních vesnic Saint-Pierre-les-Martigues, Saint-Julien-les-Martigues, La Couronne, Carro, Lavéra a Croix-Sainte.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Martigues leží v regionu Côte Bleue 30 km severozápadně od Marseille. Nachází se na břehu laguny Étang de Berre a podél průplavu Canal de Caronte, který lagunu spojuje se Lvím zálivem, má proto přezdívku Provensálské Benátky.[2] Přes kanál vede silniční viadukt dlouhý 875 metrů, otevřený v roce 1972. Podnebí je středomořské, nadmořská výška se pohybuje od nuly do 187 metrů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na kopci Mourre du Bœuf byly nalezeny zbytky keltského oppida. Římané zde zřídili kolonii Maritima Avaticorum. Současné město založil v roce 1232 Ramon Berenguer V. Provensálský a v roce 1581 byla tři sousední sídla spojena do jednoho celku.

Život ve městě[editovat | editovat zdroj]

Záliv s přístavem Miroir aux oiseaux, lemovaný starobylými domy, je pro svou malebnost vyhledáván malíři a filmaři.[3] Barokní kostel sv. Máří Magdalény je zapsán na seznam Monument historique. Nachází se zde Ziemovo muzeum, zaměřené na francouzské malířství devatenáctého století. Pomník Henriho Fabreho připomíná, že v roce 1910 se na Étang de Berre uskutečnil první let hydroplánu v historii.[4] Město má nádraží na trati TER Provence-Alpes-Côte-d'Azur. Obyvatelé žijí převážně z turistického ruchu, rybolovu a zemědělství (obilí, zelenina a vinná réva), místní specialitou jsou jikry cípala zvané Poutargue de Martigues. K rekreaci je využívána nedaleká pláž La Couronne.[5] Na předměstí Lavéra se nachází velká ropná rafinérie.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Místní fotbalový klub FC Martigues hrál v letech 1993–1996 nejvyšší francouzskou soutěž.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

  • Německo Leuna (Německo, od roku 1987)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Populations légales 2021. 28. prosince 2023. Dostupné online.
  2. My Provence Dostupné online Archivováno 23. 9. 2020 na Wayback Machine.
  3. Inventaire général du Patrimoine culturel Région Provence-Alpes-Côte d'Azur Dostupné online Archivováno 2. 7. 2020 na Wayback Machine.
  4. Aerotime Dostupné online Archivováno 2. 7. 2020 na Wayback Machine.
  5. Marseille Tourisme Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]