Marko Kon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Марко Кон
Marko Kon
Základní informace
Rodné jménoМарко Кон
Narození20. dubna 1972 (52 let)
Jugoslávie Bělehrad, SR Srbsko, SFRJ, dnešní Srbsko Srbsko
PovoláníSkladatel, textař, aranžér, producent, interpret
NástrojeKlarinet, dudy, housle, saxofon, kytara, basa, bicí
Příbuzná témataMilan Nikolić
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marko Kon (srbskou cyrilicí Марко Кон; * 20. dubna 1972 Bělehrad, SR Srbsko, SFR Jugoslávie, dnes Srbsko) je srbský skladatel, textař, aranžér, producent, interpret populární hudby.

Kořeny[editovat | editovat zdroj]

Narodil se židovskému otci a srbské matce.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Svou první kapelu založil ve věku 9 let. Hraje klarinet, dudy, housle, saxofon, kytara, basa, bicí.

Do roku 2009 napsal přes 800 písní a zazpíval více než v tisícovce nahrávek.[zdroj?] Také se účastnil roku 2011 festivalu Ohrid.

Byl jedním z těch, kdo napsali píseň "Ludi letnji ples" (Луди летњи плес), která v roce 2006 vyhrála národní srbské kolo Beovizija.

Beovizija[editovat | editovat zdroj]

Ve finále Beovizija 2009 se vybrálo z 11 skladeb a píseň "Cipela" získala nejvíce hlasů od poroty a diváků, kteří hlasovali prostřednictvím SMS.[1] V porotě usedli zpěvák a skladatel Kornelije Kovač, zpěvák Zeljko Joksimović a hudební umělec Biljana Krstić.[1]

Eurovision Song Contest[editovat | editovat zdroj]

V květnu zastupoval Srbsko na Eurovision Song Contest 2009 spolu s Milanem Nikolićem.[2] v Olympijské aréně v Moskvě. Píseň "Cipela" (Ципела, česky Bota) byla vybrána v srbském národním výběru Беовизија 2009. Zúčastnil se 2. semifinále, ale do finále soutěže se nekvalifikovala. Pokud se podíváme na počet hlasů, které dostal v semifinále, Srbsko se umístila na 10. místě a z tohoto místa by měla finálovou kvalifikaci jistou. Kdyby byl systém stejný jako před rokem 2008, tak by společně s nejlepší desítkou postoupil. Tehdy ale porotci dali přednost Chorvatsku, které bylo na 13. místě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Марко Кон победник "Беовизије 2009" [online]. http://www.rts.rs. Dostupné online. (srbsky) 
  2. Марко Кон и Милан (Marko Kon and Milaan), Сербия: От музыки надо получать удовольствие [online]. http://www.kp.ru/. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]