Milan Nikolić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Милан Николић
Milan Nikolić
Milan Nikolić v Moskvě
Milan Nikolić v Moskvě
Základní informace
Rodné jménoМилан Николић
Jinak zvanýМилаан, Milaan
Narození2. července 1979 (44 let)
Jugoslávie Jagodina, SR Srbsko, SFRJ, dnešní Srbsko Srbsko
PovoláníHudebník, skladatel
NástrojeHlas, harmonika
Příbuzná témataMarko Kon
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Milan Nikolić (srbskou cyrilicí Милан Николић; * 2. července 1979 Jagodina,[1] SR Srbsko, Socialistická federativní republika Jugoslávie, dnes Srbsko) je srbský profesionální harmonikář, který spolu s Marko Konem zastupoval Srbsko na Eurovision Song Contest 2009 v Moskvě.

Mládí a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 2. července 1979 ve městě Jagodina. V 7 letech začal hrát na harmoniku.

Dokončil základní školu ve městě Svilajnac, nižší a střední hudební školu v Pančevu. Vystudoval akademii múzických umění v Paříži.[1]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Beovizija[editovat | editovat zdroj]

Ve finále Beovizija 2009 se vybrálo z 11 skladeb a píseň "Cipela" získala nejvíce hlasů od poroty a diváků, kteří hlasovali prostřednictvím SMS.[2] V porotě usedli zpěvák a skladatel Kornelije Kovač, zpěvák Zeljko Joksimović a hudební umělec Biljana Krstić.[2]

Eurovision Song Contest[editovat | editovat zdroj]

V květnu zastupoval Srbsko na Eurovision Song Contest 2009 spolu s Marko Konem.[3] v Olympijské aréně v Moskvě. Píseň "Cipela" (Ципела, česky Bota) byla vybrána v srbském národním výběru Беовизија 2009. Zúčastnil se 2. semifinále, ale do finále soutěže se nekvalifikoval. Pokud se podíváme na počet hlasů, které dostal v semifinále, Srbsko se umístilo na 10. místě a z tohoto místa by měla finálovou kvalifikaci jistou. Kdyby byl systém stejný jako před rokem 2008, tak by společně s nejlepší desítkou postoupil. Tehdy ale porotci dali přednost Chorvatsku, které bylo na 13. místě.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Марко Кон и Милан Николић [online]. http://www.rts.rs/ [cit. 2014-04-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-13. (srbsky) 
  2. a b Марко Кон победник "Беовизије 2009" [online]. http://www.rts.rs. Dostupné online. (srbsky) 
  3. Марко Кон и Милан (Marko Kon and Milaan), Сербия: От музыки надо получать удовольствие [online]. http://www.kp.ru/. Dostupné online. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]