Markale

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Markale
Poloha
AdresaMula Mustafe Bašeskije 4a, Gajev trg, 71000 Sarajevo, Sarajevo, Stari Grad, Bosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Budova Městské tržnice v Sarajevu
Pohled na tržnici v zimě

Markale či Pijaca Markale (z německého Markthalle) je název Městské tržnice a současně nedaleké otevřené, ale zastřešené tržnice, která se nachází v centru Sarajeva, hlavním městě Bosny a Hercegoviny. Obchoduje se tu převážně s ovocem a zeleninou.

Markale proslavily hlavně dva útoky, ke kterým zde došlo v časech války v 90. letech 20. století. Tehdy zde 5. února 1994 při minometné palbě zahynulo 68 lidí[1] a dalších 43 pak 28. srpna 1995.[2] Právě druhý z útoků na civilní obyvatele, kteří zde čekali na dodávku základních potravin a vody, podnítil síly NATOútoku na jednotky VRS a posunul zemi k Daytonské mírové smlouvě, která nakonec vedla k ukončení války.

Novorenesanční budovu městské tržnice (německy Markthalle für Sarajevo) roku 1894 navrhl August Butsch, a to na objednávku rakousko-uherské okupační správy v Bosně a Hercegovině. Postavena byly o rok později na hlavní sarajevské třídě Ferhadija.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Česká televize: Masakr na tržišti Markale
  2. Archivovaná kopie. brcko.tv [online]. [cit. 2018-07-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-07-17. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]