Markýz John

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Markýz John
Základní informace
PůvodPraha, Československo
Žánryrock
Aktivní roky1967–dosud
VydavateléMonitor, Panton, Supraphon
Webwww.markyzjohn.cz
Současní členové
Vláďa Růžek
Zdeněk Kaplan
Jakub Růžek
Viktor Barsa
Dřívější členové
Petr Krátký
Jan Vršecký
Vladimír Klenka
Jiří Šohájek
Milan Koudelka
Pavel Hlavatý
František Kotva
Jan Prachař
Pavel Roth
Jan Leš
Pavel Sádlík
Aleš Zimolka
Josef Blažejovský
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Markýz John je pražská hudební skupina z období přelomu 60. a 70. let.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1967 ji založil rockový hudebník a skladatel Jan Vršecký, hráč na klávesové nástroje. Sestavu tehdy dále tvořili: Vladimír Klenka (baskytara), Jiří Šohájek (zpěv), Milan Koudelka (kytara) a Pavel Hlavatý (bicí). V roce 1972 tady jednu sezónu hostoval i zpěvák Jindra Vobořil. Poslední zakládající člen, Jan Vršecký, skupinu opustil v roce 1987, po 20 letech účinkování. V roce 1978 přišel do skupiny Vladimír Růžek (sólová kytara, zpěv), který vystřídal odcházejícího Františka Kotvu a ve skupině jako kapelník působí dodnes (2020).

Výrazným mezníkem historie skupiny se stal rok 1979. Jako zpěvák přišel Jan Prachař, který vystřídal Pavla Rotha a na dlouhých 10 let vtiskl tomuto souboru punc originality tehdy prezentovaných skladeb. Kromě zpěvu se podílel na tvorbě tehdejšího Markýze Johna i autorsky (skladba „Čas milenek“). Dále je nutné připomenout zpívajícího zvukaře Jana Leše. V této době zněly na tancovačkách v podání kapely hity (coververze) jako např. „Sokol ze sokolovny“, „Chrámy skalní“ (zpíval Karel Váňa), „Rocker Pepa“ (Jan Leš), instrumentální písně „Duha“, skladba na motivy tvorby J. S. Bacha a další. V Československém rozhlase na stanici „Hvězda“ v programu START v té době soutěžila skladba s názvem „Sen“, jejímž autorem je Jan Vršecký a kterou nazpíval Karel Váňa, toho v roce 1985 vystřídal Pavel Sádlík ze skupiny Karamel.

Devadesátá léta 20. století zahájila skupina sestavou: Vláďa Růžek (kytara), Petr Krátký (baskytara), Emil Smatana (zpěv), Jozef Zvoníček (klávesy) a Jaroslav Šolc (bicí) a ta také nahrála své první CD Markýz John 1991. Po vydání kompaktního disku se sestava hodně obměnila a do roku 1992 si ke kytaře Láďa Růžek přibral i zpěv a stal se novým zpěvákem. Sestavu doplnili: Pavel Sádlík (baskytara), Aleš Zimolka (bicí) a Zdeněk Vlč (klávesy) a to už se začala sestava stabilizovat. V roce 1994 přišel Zdeněk Kaplan (baskytara), který zde působí dodnes, v roce 1997 při nahrávání CD Rozkaz generále odešel Marcel Hudec a za bicí usedl Viktor Barsa, který zde hraje doposud. Tedy stabilní sestava do roku 2001: Vláďa Růžek (kytara, zpěv), Zdeněk Vlč (klávesy), Zdeněk Kaplan (baskytara, zpěv) a Viktor Barsa (bicí). V roce 2001 odešel Zdeněk Vlč (Fabrica atomica, dnes Aleš Brichta band), kterého nahradil Jakub Růžek (klávesy), takže sestava: Vláďa Růžek (kytara, zpěv), Zdeněk Kaplan (baskytara, zpěv), Jakub Růžek (klávesy, zpěv) a Viktor Barsa (bicí) tvoří dnešní sestavu skupiny.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba
Singly
  • Bim bam/Doznívající smích (Panton, 1970)
  • Vánoční/Kouzelná noc (Panton, 1970)
  • Slzy (EP Panton, 1970)
  • Paleta/Sacramento (Panton, 1972)
  • Lesní muž/Ve stínu slovanské lípy (Supraphon, 1989)