Mariska Hargitay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mariska Hargitay
Rodné jménoMariska Magdolna Hargitay
Narození23. ledna 1964 (60 let)
Santa Monica, Kalifornie
Alma materDivadelní, filmová a televizní škola UCLA
Kalifornská univerzita v Los Angeles
The Groundlings
Marymount High School
Aktivní roky1985-současnost
ChoťPeter Hermann (od 2004)
DětiAugust Miklos Friedrich Hermann a Andrew Nicolas Hargitay Hermann
RodičeMickey Hargitay a Jayne Mansfieldová
PříbuzníJayne Marie Mansfield, Venico Cimber a Zoltan Hargitay (sourozenci)
Cena Emmy
Nejlepší herečka v hlavní roli (2006)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti
Zlatý glóbus
Nejlepší herecký výkon v televizní sérii (2005)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mariska Magdolna Hargitay (* 23. ledna 1964) je americká herečka, která se nejvíce proslavila svou rolí detektiva Olivie Bensonové v seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (Law & Order: Special Victims Unit).

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Mariska je dcera legendární plavé sexbomby Jayne Mansfieldové a Mickeyho Hargitaye, narodila se jako nejmladší z jejich tří dětí. 29. června 1967 měla její matka Jayne autonehodu, při níž spolu se svým milencem tragicky zahynula. Mariska seděla se svými dvěma bratry na zadním sedadle; naštěstí však vyvázla téměř bez zranění a tuto tragickou událost už jí dnes připomíná jen klikatá jizva na zadní straně hlavy.

V dubnu roku 2004 oznámila zasnoubení s hercem Peterem Hermannem. Vzali se 28. srpna 2004 v kostele v Kalifornii. V listopadu 2005 pár oznámil veřejnosti, že očekává narození prvního dítěte. Syn August Miklos Friedrich Hermann se narodil 28. června 2006.

Mariska mluví plynně anglicky, francouzsky, italsky a také rodným jazykem svého otce, maďarštinou.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Svou kariéru Mariska začala v seriálu Falcon Crest v roce 1987. O pár let později si střihla roli policistky v seriálu Tequila a Bonetti. Objevila se také v několika dílech seriálu Pohotovost (ER), kde ztvárnila roli recepční, která se zamiluje do primáře oddělení pohotovosti. V roce 2005 propůjčila svůj hlas videohře True Crime NYC. Největší úspěch jí však přinesla již zmiňovaná role v seriálu Zákon a pořádek.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

V letech 2004, 2005 a 2006 byla nominována na cenu EMMY za „Nejlepší hlavní ženskou hereckou roli“ v drama seriálu. V roce 2005 získala Mariska Zlatý Glóbus za „Nejlepší herečku v drama seriálu“. Její otec a manžel byli samozřejmě u toho; Mariska cenu věnovala památce své matky. Ve stejném roce byla také časopisem People zvolena mezi 50 nejkrásnějších lidí světa.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]