Přeskočit na obsah

Maria Alexandrovna Blank

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marie Alexandrovna Uljanova
Rodné jménoMarie Alexandrovna Blank
Narození6. března 1835
Petrohrad, Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Úmrtí25. července 1916 (ve věku 81 let)
Petrohrad, Ruské impériumRuské impérium Ruské impérium
Místo pohřbeníLitěratorskije mostki
NárodnostRuská
Povoláníučitelka, pedagožka a žena v domácnosti
Nábož. vyznánípravoslaví
ChoťIlja Nikolajevič Uljanov
DětiMarija Iljinična Uljanova, Olga Iljičevna UljanovaAlexandr Iljič Uljanov, Vladimir Iljič Lenin, Dmitrij Iljič Uljanov a Anna Uljanova
RodičeAleksandr Dmitrievič Blank
Anna Ivanovna Groschopfová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Alexandrovna Uljanova rodným jménem Marie Alexandrovna Blank (rusky: Мария Александровна Ульянова; 22. únorajul./ 6. března 1835greg.–12. červencejul./ 25. července 1916greg.) – byla matkou bolševického revolucionáře Vladimira Lenina, který v roce 1922 založil Sovětský svaz.

Narodila se v Petrohradu jako Maria Alexandrovna Blank, jedno ze šesti dětí. Její otec, Aleksandr Dmitrievič Blank, byl bohatý lékař. Někteří badatelé tvrdí, že to byl Žid konvertovaný k ortodoxnímu křesťanství, jiní tvrdí, že byl ve skutečnosti potomkem německých kolonistů, které do Ruska pozvala Kateřina Veliká. Existují důkazy, že byl židovský konvertita ke křesťanství a že se narodil jako Srul Moshevich Blank, hláskovaný také jako Israil Moiseevich Blank. Někteří historici však tvrdí, že šlo o jiného muže s podobným jménem. Její matka Anna Ivanovna Groschopfová byla dcerou německo-švédského otce Johana Groschopfa a švédské luteránské matky Anny Östedtové.

V roce 1838 zemřela Uljanova matka a její otec se obrátil na svou švagrovou Ekaterinu von Essen s žádostí o pomoc při výchově dětí. Společně koupili venkovský statek poblíž Kazaně a přestěhovali se tam i s rodinou.

Uljanová se vzdělávala doma, studovala němčinu, francouzštinu a angličtinu, stejně jako ruskou a západní literaturu. V roce 1863 získala externí diplom a stala se učitelkou na základní škole. Většinu života však zasvětila výchově dětí.

Po svatbě s Iljou Nikolajevičem Uljanovem, učitelem matematiky a fyziky na vzestupu, žili manželé v Penze v mírném blahobytu. Později se přestěhovali do Nižního Novgorodu a poté do Simbirsku, kde Uljanov zaujal prestižní místo inspektora základních škol.

Uljanová prokázala odvahu a odhodlání tváří v tvář tragédiím a neštěstím, které postihly její rodinu během jejího života, jmenovitě: smrt jejích malých dětí Olgy a Nikolaje v roce 1869 a 1873; manželova smrt v roce 1886; poprava jejího syna Alexandra v roce 1887; smrt dcery Olgy v roce 1891; a opakované zatýkání a vyhnanství jejích zbývajících dětí - Vladimíra, Anny, Dmitrije a Marie.

Dvakrát odjela do zahraničí, aby se setkala s Vladimirem Leninem (do Francie v létě 1902 a do Stockholmu na podzim 1910).