Mariánský poutní kostel Monte Grisa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mariánský poutní kostel Monte Grisa
Základní informace
Slohbrutalismus
Výstavba1963
Poloha
AdresaTerst, ItálieItálie Itálie
Nadmořská výška360 m
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Interiér chrámu Monte Grisa

Mariánský poutní kostel Monte Grisa je římskokatolický chrám postavený zhruba 8 km severozápadně od Terstu na okraji vápencové plošiny Kras. Stojí na kopci Monte Grisa v nadmořské výšce asi 300 m. Je dobře viditelným orientačním bodem v krajině, přístupným po silnici autem nebo autobusem od železničního nádraží v Terstu[1]. Historie tohoto kostela začíná koncem II. světové války, kdy arcibiskup z Terstu a Koperu, monsignore Antonio Santin, složil koncem dubna 1945 slib postavit chrám, pokud bude Terst uchráněn před zničením během bojů mezi německými nacisty a italským Výborem pro národní osvobození (Comitato di Liberazione Nazionale). Terst byl zachován a v roce 1948 publikoval monsignore Strazzacappa svůj návrh postavit v Terstu chrám a nazvat jej Chrámem všech italských diecézí. Roku 1959 dostal Santin od papeže Jana XXIII. povolení postavit poutní kostel současně s rozhodnutím, že má být jakožto symbol míru a jednoty lidstva zasvěcen svaté Marii. Základní kámen byl položen 19. září 1959 a vlastní stavba probíhala v letech 1963 až 1966 podle plánů stavebního inženýra profesora Antonia Guacciho.[2][3]

Pohled na Terst z Monte Grisa

Poutní kostel je monumentální brutalistickou stavbou z pohledového betonu. Skládá se z horního a spodního kostela s připojenou boční budovou. Horní a spodní prostory chrámu jsou co do plochy (1600 m2 a 1500 m2) srovnatelné. Oba chrámové prostory jsou uvnitř propojené schodištěm, jsou však přístupné i svými vlastními vchody v přízemí. Obrys kostela ve tvaru rovnostranného trojúhelníku má připomínat písmeno M jakožto symbol svaté Marie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BRUNO FACHIN EDITORE, 34131 TRIESTE (ITALY). National Temple dedicated to the Virgin Mary, Mother and Queen. www.fachineditore.com. Dostupné online.  Archivováno 24. 10. 2016 na Wayback Machine.
  2. Tempio Nazionale a Maria Madre e Regina di Monte Grisa [online]. Dostupné online. 
  3. Tempio Nazionale “Maria Madre e Regina” Monte Grisa – Trieste [online]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]