Margarita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Margarita je koktejl z tequily, který existuje v několika verzích. Klasická Margarita obsahuje blanco tequilu, pomerančový likér a limetkovou šťávu. Tommy's Margarita se dělá z reposado tequily, limetkové šťávy a agávového sirupu. Frozen Margarita následuje podobný recept, vše je ale rozmixováno s ledem, někdy také s ovocem (jahody, mango) a výsledný nápoj vzhledově připomíná ledovou tříšť. Margarita je populární hlavně v USA a Mexiku, podává se ale po celém světě a patří mezi 10 nejoblíbenějších koktejlů na světě.[1] Jak Margarita vznikla je nejasné, název pravděpodobně vznikl překladem anglického Daisy, což je obecné označení pro koktejly které obsahují lihovinu, citrusovou šťávu a likér. Autorství receptu bylo v minulosti přisuzováno mnoha lidem, ale jednoznačná odpověď není známa, stejný koktejl se pod názvem Picador či zcela bez pojmenování objevuje v koktejlových knihách již od třicátých let.[2]

Klasický recept obsahuje 2 díly blanco tequily, 1 díl limetové šťávy a 1 díl pomerančového likéru Cointreau. Tommy's verze obsahuje reposado tequilu a pomerančový likér nahrazuje agávovým sirupem. Moderní recepty často navyšují podíl tequily, stejně tomu je i v receptu Mezinárodní barmanské asociace. Podle něj se smíchá v šejkru 7 dílů stříbrné tequily, 4 díly Cointreau, 3 díly limetkové šťávy a led. Podává se ve speciální sklenici na stopce, která má úzkou dolní a širokou horní část, na jejím okraji se vytvoří krusta ze soli. Variantou je modrá margarita, v níž je místo Cointreau použit Curacao likér.

22. února slaví Američané Národní den Margarity.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Top 10 nejprodávanějších koktejlů světa. Authentic [online]. [cit. 2021-04-30]. Dostupné online. 
  2. Mexická sedmikráska - Margarita. SPIRIT Magazín by Storyous & Barlife [online]. 2019-02-22 [cit. 2021-04-30]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-04-30. 
  3. http://nationalmargaritaday.com/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]